Cărți de citit la cafea. 7 idei de lectură pentru dimineți relaxante

Ce citesc scriitorii? 15 autori celebri și cărțile lor preferate.
Ce citesc scriitorii? 15 autori celebri și cărțile lor preferate
11 aprilie 2018
Ce să citești în minivacanța de 1 mai. 10 cărți scurte.
Cărți scurte. Ce să citești în minivacanța de 1 mai
25 aprilie 2018

Cărți de citit la cafea. 7 idei de lectură pentru dimineți relaxante

Îți place să citești dimineața și băutul de cafea e o reală plăcere? Atunci te poți inspira din lista noastră de cărți de citit la cafea, în caz că ești în pană de idei.

Există o carte care se numește chiar așa: Oamenii fericiți citesc și beau cafea. Nu știu dacă e așa sau cauzalitatea este inversă, adică oamenii care citesc și beau cafea sunt fericiți. Cert e că, pentru mine, o dimineață care începe cu o lectură plăcută și o cafea cu lapte și fără zahăr anunță o zi bună.

Pentru astfel de dimineți, am două rețete. Una este să îmi fac acasă o cafea la ibric și să o savurez cu o carte în mână, înainte de a porni spre serviciu. Cea de-a doua se potrivește cu vremea de acum, când e plăcut să stai afară. Ies cât mai devreme din casă, în așa fel încât să mă asigur că, înainte de a ajunge la birou, am timp să trec măcar o oră pe la cafeneaua mea preferată, unde pot să stau afară și să citesc, în liniște, pe o străduță lăturalnică. Păsările ciripesc în copaci, razele soarelui trec printre ramuri și ajung până la mine, cafeaua e fix cum îmi place, apoi mă cufund în lectură.

Dacă și ție îți place combinația de lectură și cafeină, atunci poți să te inspiri din selecția de cărți de citit la cafea pe care am pregătit-o. Doar prima carte este un roman, deși poate fi citit și ca o înlănțuire de nuvele scurte. Celelalte sunt povestiri pe care le poți citi rapid, fară grija că trebuie să te oprești din lectură când se termină cafeaua și trebuie să pleci spre job.

7 cărți de citit la cafea

1. A avea și a nu avea, Ernest Hemingway

Dincolo de a scrie, Ernest Hemingway știa o mulțime de lucruri despre pescuit și alcool. Mai știa destule și despre vânătoare și femei, dar nu despre asta e vorba în A avea și a nu avea.

Deznădejde, înșelătorii, riscuri, contrabandă cu alcool, trafic de persoane, viclenii, crime, bătăi crunte prin baruri, jafuri. Toate acestea au legătură, voit sau nevoit, cu Harry Morgan.

Niciodată viața unui pescar sărac nu a fost simplă. Din nevoia de a aduce acasă bani pentru traiul de zi cu zi, Harry, pe care îl descoperi ca fiind un om bun, își încalcă principiile și chiar își riscă viața ca să își poată îngriji familia. Astfel, ajunge să facă contrabandă cu alcool între Cuba și Florida, să transporte ilegal refugiați, să fie complice la un jaf al unor revoluționari cubanezi, și, evident, să aibă probleme cu paza de coastă. Cartea nu este una brutală, chiar dacă e multă violență în ea. Vei găsi un bărbat dur care are o sensibilitate aparte, mai ales când se gândește la soția lui.

E o carte de aventuri bună, în care nu contează numai acțiunea. Detaliile trăirilor interioare și atmosfera transmisă sunt extrem de emoționante. Romanul a fost ecranizat în 1944 într-o producție clasică a cinematografiei, cu Humphrey Bogart și Lauren Bacall în rolurile principale. Totuși, recomand cartea, despre care Times Literary Supplement nota astfel: “Un roman tragic și totodată amuzant, viu și poetic, cu un impact emoțional remarcabil”. Merge bine la o cafea.

2. Strania poveste a lui Benjamin Button și alte întâmplări din epoca jazzului, F. Scott Fitzgerald

„Aceasta nu pretinde să fie literatură. Aceasta este doar o istorisire pentru cei cu sânge rece care vor o poveste și nu doar o mulțime de chestii psihologice sau analiză. Omule, o vei iubi! Citește-o aici, urmărește-o în filme, ascult-o la fonograf, coase-o la mașina de cusut”, spunea Scott F. Fitzgerald despre cartea lui. Și avea dreptate.

Benjamin Button se naște cu o boală ciudată, care îl face să arate ca un bătrân de 80 de ani. E crescut de tatăl lui, care încearcă să-l facă să se simtă normal, deși viața lui Benjamin are un parcurs fantastic: întinerește pe măsură ce înaintează în vârstă.

Strania poveste a lui Benjamin Button a fost adaptată și transformată, în 2008, într-un film regizat de David Fincher și avându-i pe Cate Blanchett și Brad Pitt în rolurile principale. Totuși, povestea din film este mult modificată față de scurta nuvelă a lui Fitzgerald.

Recomandarea de astăzi este însă despre toată cartea Strania poveste a lui Benjamin Button și alte întâmplări din epoca jazzului. Celalalte povestiri din volum sunt la fel de captivante. De exemplu, “Capul și umerii” pornește de la întalnirea dintre un băiat aproape genial căruia îi place filosofia și o dansatoare care nu are prea multe de spus. Lucrurile evoluează spre căsătorie, sarcină și o căsnicie în care, în timp, rolurile se schimbă. E vorba despre renunțarea la propriile vise, atunci când acestea nu aduc o pâine pe masă.

3. Asupritul și alte povestiri, de Agatha Christie

Pe lista de cărți de citit la cafea e necesar să fie și ceva de Agatha Christie. Am ales Asupritul și alte povestiri tocmai pentru că e o carte perfectă pentru diminețile care se anunță relaxante și pe care vrei să le condimentezi cu un strop de suspans.

De fapt, e o serie de povestiri drăguțe care îl au în rolul principal pe cu Hercule Poirot, celebrul detectiv născocit de Agatha Christie. Printre victimele din cazurile cercetate de Poirot se află o moștenitoare frumoasă, un prinț chipeș și un pustnic uitat de lume.

Volumul cuprinde nouă povestiri care merită să fie citite dimineața devreme, așa cum îi plăcea și lui Poirot. În această carte vei găsi, din loc în loc, scurte pasaje care te îndeamnă să și meditezi puțin la viață și, poate, să zâmbești la gândul că existența umană ar putea fi mult mai simplă decât o facem noi să fie. Un exemplu este acesta: “Atunci când ai ocazia să observi natura umană, timpul nu este niciodată irosit”. Chiar dacă e o carte cu povestiri, e foarte probabil să o iei după tine și în pauza de cafea de la birou, pentru că e greu să o lași din mână!

4. Dama de pică și alte povestiri, de Aleksandr Pușkin

Chiar dacă te-ai obișnuit cu romanele rusești de sute de pagini, nu trebuie să lași să-ți scape acest volum de proză scurtă. Povestirile de acum două secole te vor scoate din cotidian și te vor introduce într-o societate diferită de cea de acum, pentru că, în ele, vei întâlni boieri, slugi, ofițeri, domnișoare de la țară și domnițe de la oraș, precum și haiduci neînfricați. Unele teme sunt însă și astăzi de actualitate: înșelăciunea, lăcomia, răzbunara, vanitatea, ipocrizia, izolarea. Măcar mentalitățile legate de dragoste s-au schimbat și nu mai sunt ca atunci, iar duelurile au dispărut.

În afară de Dama de pică, vei mai găsi în acest volum de Pușkin nuvele precum Dubrovski, Domnișoara țărăncuță, Căpitanul de poștă și Dricarul. Dincolo de subiectele incitante și relațiile alambicate dintre personaje, povestirile au tâlc și umor. Așa cum se întâmplă de obicei în literatura rusă, vei găsi un amestec de tipologii umane de-a dreptul savuros.

E o carte pe care e bine să o citești când ai mintea odihnită, deci își merită locul pe lista de cărți de citit la cafea. O vei citi ușor și repede și o să-ți pară rău când o vei termina.

5. Cărăbușul de aur și alte povestiri, de Edgard Allan Poe

“Adevăratul înțeles al nuvelelor lui Poe constă nu în ceea ce își propun să relateze. Multe dintre ele sunt în mod declarativ vise; și, ca în cazul viselor, deși par absurde, efectul lor asupra emoțiilor noastre este unul cât se poate de serios. (…) Nimeni n-a înțeles mai bine ca Poe că, atât în fictiune, cât și în poezie, contează nu ceea ce spui, ci ceea ce-l faci pe cititor să simtă. Nimeni n-a înțeles mai bine ca Poe că până și cel mai profund adevăr psihologic poate fi redat prin fantastic”, spunea criticul literar Edmund Wilson.

Cele nouă nuvele ale lui Edgar Allan Poe adunate în volumul Cărăbuşul de aur şi alte povestiri aduc la lumină o serie de coincidenţe pe care le poți plasa undeva între straniu şi miraculous. În fiecare povestire, protagonistul are de rezolvat tot felul de enigme. Cu fiecare povestire, ca cititor, vei încerca tu însuți să dezlegi tainele.

În Cărăbușul de aur, William Legrand, sluga sa, Jupiter, și povestitorul, care îi este prieten lui Legrand, pornesc într-o expediție pentru a ajunge la o comoară. Însă mai intersant este raționamentul care l-a ajutat pe Legrand să ajungă acolo.

Ca un rezumat, toate povestirile din această carte sunt cu și despre aventurieri. Unele probleme sunt rezolvate într-un mod miraculous, altele, mai degrabă științific. E un amestec interesant de simboluri și teme, din care nu lipsește nici ocultismul.

6. Povestirile unui vânător, de Ivan Sergheevici Turgheniev

Povestirile unui vânător înseamnă o colecție de schițe scrise din amintirile lui Ivan Sergheevici Turgheniev de pe vremea când participa la partide de vânătoare pe moșia părinților săi. Nu sunt amintirile unui bogătaș care se distrează omorând animale, ci ale unui om atent la abuzurile și greutățile prin care treceau țăranii simpli care lucrau pentru moșieri.

Povestitorul construit de Turgheniev nu vânează mult, dar, chiar și atunci când o face, e atent mai degrabă la oamenii care-l însoțesc sau la cei pe care-i întâlnește în lungile lui plimbări. Se apropie de țăranii simpli și îi iscodește ca să afle povești de viață. De fapt, asta vânează: poveștile oamenilor simpli. Turgheniev povestește cu o extraordinară luciditate duritatea vieții iobagilor din acele vremuri, iar descrierile lui sunt uluitoare și pătrunzătoare.

7. Hagi Tudose. Nuvele și schițe, de Barbu Ștefanescu Delavrancea

Am decis să trec pe lista de cărți de citi la cafea și una românească. Hagi Tudose. Nuvele și schițe, de Barbu Ștefanescu Delavrancea, este o carte de personaje memorabile din viața mahalalelor bucureștene și de la sate.

Hagi Tudose este arhetipul avarului și este cel mai celebru personaj al lui Delavrancea. Dar Delavrancea, un portretist desăvârșit, a construit în schițele sale o varietate de aspecte sociale și psihologice. În plus, vei găsi în aceste pagini locuri și situații cu care ești familiar pentru simplu fapt că trăiești în același spațiu geografic cu personajele și e ușor să te implici în poveștile lor. Merită să citești această carte de nuvele și schițe, puțin câte puțin, dimineața, la cafea.

2 Comments

 1. maxim paula spune:

  Buna ziua
  am facut o comanda in 31 03 cu nr 31927
  Nu am primit-o inca
  As dori sa stiu daca o mai trimiteti
  maxim paula
  arad str c brancusi nr 23
  va multumesc
  cu cosideratie p. maxim

 2. Teodor spune:

  Buna ziua
  Pentru comenzi, sunati la 0726.664.900 LUNI-VINERI 10:00 – 18:00.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Setari Confidentialitate
Nume Activat
Cookie-uri
Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta
Google Analytics
We track anonymized user information to improve our website.
Google Adwords
We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks.
Google Tag Manager
We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features
Facebook
We use Facebook to track connections to social media channels.
x

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.