Cărți de citit primăvara. 6 lecturi pentru vreme frumoasă

Scriitorul lunii martie 5 cărți de Gabriel García Márquez pentru lecturi magice.
Scriitorul lunii martie: 5 cărți de Gabriel García Márquez pentru lecturi magice
20 martie 2018
Cărți de citit în preajma Paștelui. 3 lecturi care te pun pe gânduri.
Cărți de citit în preajma Paștelui. 3 lecturi care te pun pe gânduri
3 aprilie 2018

Cărți de citit primăvara. 6 lecturi pentru vreme frumoasă

Am putea face o listă generoasă cu cărți de citit primăvara, însă am selectat numai șase dintre ele. Sunt romane care te binedispun, fiecare în felul său. Unul o să-ți facă poftă de lungi plimbări în natură, altul o să te convingă să fii mai atent la detalii. Altul…

M-am uitat pe prognoză, apoi m-am uitat pe fereastră. Nu mai e doar o amăgire. A venit, primăvara e aici. E anotimul în care îmi doresc să citesc romane relaxante, cu atmosferă solară, care să mă binedispună. Îmi place ca dimineața, înainte de a pleca spre serviciu, să îmi fac o cafea cu mult lapte, să trag draperiile și să mă așez în fotoliu astfel încât lumina să pice pe paginile cărții. În alte zile, îmi place să beau cafeaua și să citesc în oraș, la o terasă sau pe o bancă din parc. Am nevoie de aceste momente de liniște care îmi dau energie pentru întreaga zi, așa cum am nevoie și de soare.

Și, pentru că a început să se încălzească, o să trec la un alt tip de lectură, diferit de cel din sezonul rece. Las deoparte cărțile “grele” sau prea filosofice și mă “înarmez” cu câteva cărți de citit primăvara, ca să am un motiv în plus de optimism, pe lângă faptul că a ieșit, în sfârșit, soarele.

6 cărți de citit primăvara

1. Cameră cu vedere – E.M. Forster

Cameră cu vedere este o carte care îți va da sentimentul că dragostea poate trece peste orice obstacole. Este unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui E.M. Forster, o operă optimistă, romantică și plină de umor.

Prima parte a romanului are loc în Italia, acolo unde obișniau să-și petreacă vacanțele englezii din clasa de mijloc. Dintre ei, se evidențiază Lucy Honeychurch care pleacă, împreună cu verișoara ei mai mare, într-un tur al Italiei, primăvara. Pensiunea la care stau cele două poate, la fel de bine, să fie și în Londra. De ce? Pentru că proprietara vorbește cu accent londonez, carnea pe care o mănâncă e prea gătită, iar vederea din cameră dă înspre niște alei murdare. Nici măcar când domnul Emerson se oferă să facă schimb de camere situația nu devine mai bună.

Italia și întâlnirea cu neconvenționalul George Emerson, de care se simte atrasă, o schimbă totuși pe Lucy, care ajunge să se simtă în contrast cu rigoarea epocii victoriene din care face parte. Totuși, din cauza educației impuse de familie şi societate, se logodește cu Cecil Vyse, un aristocrat rigid și pudic.

Lupta care se dă în sufletul lui Lucy se domolește după o discuţie pe are o are cu tatăl lui George: „Nu-i cu putinţă să iubeşti şi să fugi. Poate că ai vrea dumneata să se poată, dar nu se poate. Dragostea poţi s-o împingi mai încolo, poţi s-o ignori, poţi s-o murdăreşti, dar niciodată n-o vei putea smulge din suflet. (…) Acum e întuneric şi ţi se pare că frumuseţea şi pasiunea nu au existat niciodată. Ştiu. Dar aminteşte-ţi de Florenţa de la poalele munţilor şi de întreaga privelişte”.

2. Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei – Elizabeth George Speare

Vrăjitoarea de la Iazul Mierlei surprinde fiorul primei zile de primăvară – sentimentul de retrezire la viață, după o lungă hibernare de iarnă, și dorința bruscă, viscerală, de zile mai bune.

Kit are 16 ani când e nevoită să părăsească frumoasa insulă Barbados, după ce bunicul ei, care a crescut-o cu multă dragoste și cam în puf, moare. Ajunsă în Connecticut, la rudele ei, nu simte decât resentimente și multă răceală din partea celorlalți. Nu-și găsește locul în casa unchiului ei, unde domnește un aer puritan și unde e nevoită să muncească.

Când o întâlnește pe Hannah Tupper, o femeie în vârstă, despre care se spune că e vrăjitoare, Kit începe să simtă din nou că poate fi ea însăși. Odată cu primăvara, fata capătă sentimente mai bune față de noul ei cămin și se deschide către o viață nouă, pe care nu credea că și-o va dori vreodată.

Lectura este una ușoară, exact așa cum îți dorești de la niște cărți de citit primăvara. Romanul scris de Elizabeth George Speare este despre perioade de tranziție, despre idei preconcepute și despre răbdarea și puterea de a găsi ceva bun în ceea ce te înconjoară. Într-un cuvânt, despre maturizare.

3. Primăvara la Roma a doamnei Stone – Tennessee Williams

O actriță din New York se trezește brusc în perioada de mijloc a vieții ei și se străduiește să facă pace cu noul ei corp și cu noile sale condiții de viață care nu o încântă prea mult. Într-un an, și-a pierdut soțul, a intrat la menopauză și a trebuit să părăsească scena, după un turneu dezastruos în care a jucat rolul unei femei mult prea tinere.

Mutată la Roma, doamna Stone încă se luptă cu dispariția tinereții și a celebrității ei de odinioară, cu singurătatea și cu văduvia. În schimb, află că îmbătrânirea nu înseamnă numai să ți se închidă uși în față, ci poate însemna și oportunități. Deși pare o femeie aflată în toamna vieții, adevărul este că, pentru doamna Stone, de-abia a început primăvara. Pe parcurs, Karen Stone intră într-un cerc de tineri gigolo și se îndrăgostește de un anume Paolo di Leo, în care nu știe dacă poate avea încredere.

În liniștea Romei, doamna Stone reflectează la viața ei de până atunci și realizează că relația cu soțul cel bogat nu a fost prea grozavă, că nu a fost nici măcar o actriță prea talentată, ci mai degrabă frumoasă (dar frumusețea pălește) și că, de fapt, viața ei nu a fost deloc așa cum își imaginase.

4. Middlemarch – George Eliot

Deși titlul acestei cărți de citit primăvara pare să se refere la jumătatea lunii martie, de fapt, titlul face trimitere la numele unui oraș. Unii spun că această carte este una de toamnă, însă noi nu suntem de acord. Cartea lui George Eliot (care este, de fapt, pseudonimul scriitoarei britanice Mary Anne Evans) e plină de optimismul și vitalitatea unei dimineți de aprilie.

Tânăra și idealista Dorothea e căsătorită cu un bărbat mai în vârstă și mai rece decât ea, pe care l-a acceptat în speranța că acest mariaj îi va deschide porțile cunoașterii. Însă își dă seama că soțul ei nu îi poate oferi ceea ce își dorește, iar venirea primăverii coincide cu renașterea propriilor ei speranțe pentru o viață plină de dragoste și împlinire.

Dar Middlemarch nu este doar despre Dorothea. E un roman amplu (inițial a fost publicat în opt volume), presărat cu povești de dragoste diferite, dar care se întrepătrund parțial, mai are și bârfe și reguli nescrise impuse de societate, comportamente dezagreate, vieți distruse de gura lumii, plus descrieri amănunțite ale traiului obișnuit din Anglia anilor 1829 – 1832.

De fapt, Middlemarch este o carte despre noi șanse, despre retrezirea la viață, de aceea cartea merită să fie citită primăvara. Nu vă lăsați intimidați de numărul mare de pagini și nu ratați o carte pe care unii critici o consideră una dintre cele mai importante opere englezești.

5. Aviatorul – Evgheni Vodolazkin

Dacă primăvara e vorba despre renaștere, atunci trebuie să citești Aviatorul. Și în acest roman, ca și în altele semnate de Evgheni Vodolazkin, tema timpului are o importanță covârșitoare. Aviatorul – oare chiar e aviator? – e un bărbat care își pune cap la cap viața, țesând-o fir cu fir, cu aceeași atenție pentru detalii pe care o are un păianjen. Și, deși află că a trăit evenimente istorice importante, nu acestea înseamnă lucrurile esențiale din viața lui, ci întâmplările mărunte, de zi cu zi.

Romanului nu îi lipsește o poveste de dragoste, care este una inedită. De ce? Pentru că, după ce a stat 70 de ani înghețat în azot lichid, ca parte a unui experiment, Innokenti Platonov nu se poate îndrăgosti de oricine.

Lectura este una palpitantă și relaxantă în același timp. După ce o vei citi vei rămâne cu o uriașă poftă de viață și cu dorința de a nu mai trece nici măcar pe lângă un fir de iarbă fără a-i observa culoarea, mirosul, evoluția. E o carte care îți poate schimba modul de a privi viața.

6. Orașul cu salcâmi – Mihail Sebastian

Orașul cu salcâmi, primul roman al lui Mihail Sebastian, cucerește prin sensibilitate și, în plus, e ușor de citit, ceea ce îl face potrivit pentru o lectură de primăvară.

Adriana Dunea e fiica unor burghezi dintr-un oraș de provincie. Aici îl întâlnește pe Gelu, cu care trăiește o dragoste inocentă. Dar Adriana se plictisește de orășelul ei și de Gelu și, devenind adolescentă în toată regula, pleacă la București. Descoperă, în Capitală, mirajul senzualității. Îl regăsește apoi pe Gelu, care o iubise în tot acest timp, și trăiește cu el o scurtă poveste pasională. Se plictisește însă și de această dată și alege o căsnicie burgheză convențională. Povestea este spusă din perspectiva lui Gelu, care vede o tânără fată candidă ce se transformă într-o femeie uneori tristă, uneori misterioasă.

Scriitura romanului poate părea un pic prea romantică și inocentă pentru această epocă, însă tocmai în acest lucru stă farmecul său.

Primăvara e anotimul în care aș devora cărți una după alta, însă în care nu pot citi orice. Tu ce citești, de obicei, când vine primăvara?

Acum, că știi cu ce îți poți începe lecturile de primăvară, citește și: Relaxare înainte de somn. 5 cărți de ținut pe noptieră.

1 Comment

  1. anasylvi spune:

    Foarte bune recomandari, multumesc!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Setari Confidentialitate
Nume Activat
Cookie-uri
Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta
Google Analytics
We track anonymized user information to improve our website.
Google Adwords
We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks.
Google Tag Manager
We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features
Facebook
We use Facebook to track connections to social media channels.
x

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.