În această perioadă, parcă nimic nu e mai bun decât să te așezi la căldură cu o carte în brațe și cu un pahar dintr-o băutură bună alături. Ca să ai cea mai bună experiență, am ales câteva cărți clasice și câteva băuturi cu care să le combini.
E frig, se întunecă devreme și pe afară nu prea ai ce să faci în această perioadă. Una dintre cele mai bune idei e să stai în casă, la căldură, și să-ți torni ceva de băut. Poate fi ceai, dar poate fi și un pahar de alcool, care să te încălzească seara, când îți termini treburile. Așa ne-am gândit și noi și așa s-au gândit și cei de la Stylist.co.uk, de la care ne-am inspirat, atunci când au selectat câteva cărți clasice și le-au împerecheat cu niște băuturi.
Dacă citești Mic dejun la Tiffany, Marile speranțe sau Crima din Orient Express, îți recomandăm să-ți completezi experiența cu băutura potrivită, chiar dacă nu ești un băutor de alcool. De asemenea, combinația de carte plus o sticlă de băutură bună e o combinație perfectă de cadou.
În Mic dejun la Tiffany, Holly Golightly se plimbă prin New York ca o „gheișă americană” care le permite bărbaților bogați să o însoțească prin cluburi și restaurante, să o răsfețe cu tot felul de cadouri scumpe și, de fapt, să o întrețină. Cineva cu un astfel de gust pentru lucrurile fine preferă o băutură cu bule.
Romanul lui Truman Capote este, de fapt, povestea unui scriitor care își amintește că, în urmă cu cincisprezece ani, pe când locuia într-un vechi apartament din New York, a cunoscut o fată excentrică și misterioasă care locuia în aceeași clădire.
De fapt, vecinul de clădire al lui Holly chiar îi spune tinerei, la scurt timp după ce se cunosc: „Nu cred că am băut vreodată șampanie înainte de micul dejun. În timpul micului dejun, da, în câteva ocazii, dar niciodată înainte de micul dejun”.
E ceva în romanul Louisei May Alcott care te face să vrei să-l recitești iar și iar. Și, dacă îl citești iarna, îți dă un sentiment de confort, căldură, de vremuri apuse, dar foarte plăcute.
Micuţele doamne este povestea a patru surori, diferite între ele. Meg, Jo, Beth și Amy March fac parte dintr-o familie săracă, dar caldă. În timp ce tatăl e plecat la război, fetele cu vârste între 12 și 16 ani, o au alături pe mama lor, care le încurajează să fie bune și iubitoare. De obicei, scenele care îți rămân în minte sunt cele legate de Jo March, care e personajul cel mai bine conturat.
Romanul e presărat cu imagini descriptive: frunze uscate de toamnă, zăpadă care pârâie sub picioare, cartofi copți care îți frig mâinile sau mere coapte care parfumează aerul.
Și, chiar dacă surorile March sunt extrem de cumpătate – beau vin, dar numai medicinal – băutura cea mai potrivită pentru această carte este cidrul fiert. Da, îl poți fierbe la fel ca pe vin, cu condimente. O potrivire perfectă!
Personajul principal din acest roman al lui Charles Dickens este Pip, un băiat ai cărui părinți au murit și care rămâne în grija surorii lui, Giorgiana, și a soțului acesteia. Marile speranțe este un roman format dintr-o înșiruire de evenimente în centrul cărora se află, evident, Pip.
La șase ani, băiatul petrecea destul de mult timp în cimitir, unde întâlnește un evadat din închisoare, care îi cere să-i găsească un adăpost. Deși a doua zi evadatul este prins, această întâlnire este una care va reprezenta, mai târziu, un punct de cotitură în viața lui Pip.
Marile speranțe este, însă, și despre berării, chiar dacă unele care nu mai funcționează. De exemplu, familia doamnei Havisham, cu a cărei fiică Pip începe să petreacă timp, a avut o berărie care a rămas în paragină și pe care o regretă. N-a mai rămas nicio picătură de bere artizanală, cum făcea familia ei pe vremuri, iar tocmai acesta este motivul pentru care o să-ți fie poftă să-ți torni un pahar.
Pentru cartea lui Dickens îți recomandăm berea artizanală, de preferat roșie.
Romanul 1984 continuă să fie printre cele mai citite cărți clasice, iar acest lucru se întâmplă pentru că oamenii rezonează cu subiectul parcă mai mult decât oricând. În 1948, când a scris romanul, George Orwell își imagina anul 1984 într-o viziune sumbră. În 1984, Oceania, Eurasia şi Estasia sunt cele trei puteri care duc un continuu război fără altă cauză în afară de cea de a menţine vie frica oamenilor, pentru a-i putea controla.
În Oceania, guvernul are patru ministere. Cu cât denumirile acestora sunt mai romantice, cu atât mai meschine sunt interesele lor: “Ministerul Adevărului, care se ocupă cu știrile, cu educația și cu artele frumoase; Ministerul Păcii, care se ocupă cu războiul; Ministerul Iubirii, care se ocupă cu menținerea ordinii și disciplinei, și Ministerul Abundenței, care răspunde de treburile economice”. De fapt, Ministerul Adevărului modifică trecutul, cel al Păcii întreține războiul, Ministerul Iubirii se luptă cu cei care nu vor să se conformeze, care încă vor să gândească singuri şi care vor să își păstreze memoria individuală, ajungând să-i tortureze pe răzvrătiți, iar cel al Abundenței înfometa populația.
Pe parcursul romanului care îl are ca personaj principal pe Winston Smith, cel care îndrăznește să-și păstreze amintirile nealterate, notându-și totul într-un jurnal, se bea, din când în când, gin. Noi îți recomandăm gin cu apă tonică și un strop de lime sau lămâie. Se potrivește perfect cu subiectul romanului.
O poveste despre o crimă, intrigi, dezamăgiri și lux, toate într-un tren aflat în mers. Când domnul Ratchett este ucis în mod inexplicabil în cușeta sa din trenul Orient Express, Hercule Poirot începe să-i cerceteze pe ceilalți 11 pasageri ai trenului.
Romanul Agathei Christie e presărat de referiri la tot felul de mâncăruri și băuturi. Dintre toate, băutura care se remarcă este coniacul. Doamna Hubbard este cea care soarbe din această licoare, dar nu pentru că așa vrea ea. Doctorul trenului este cel care insistă să bea coniac, după ce femeia a leșinat în vagonul-restaurant.
Te tentează să încerci? Coniacul este cea mai potrivită băutură pentru acest roman. Chiar dacă nu bei de obicei, poate nu ar fi rău să încerci doar din când în când un pahar mic din această licoare aromată.
Ginul Rickey este, de fapt, un cocktail pe bază de gin. Se face cu gin sau burbon, o jumătate de lime stoarsă și aruncată în pahar, completată cu apă minerală. E o băutură perfectă pentru serile în care citești Marele Gatsby, un roman decadent, cu jazz și aventuri amoroase.
În 1922, misteriosul Jay Gatsby își face apariția în West Egg, Long Island, și începe să dea cele mai opulente petreceri din zonă. Toată elita vrea să fie invitată la petrecerile lui. Cu toate astea, marele Gatsby, acum un bărbat bogat, a rămas, în sufletul lui, băiatul chinuit și singuratic, care și-a construit o personalitate influentă cu un scop anume: vrea să o recucerească pe Daisy Buchanan, vechea și singura lui dragoste. Dar Daisy e căsătorită acum cu Tom Buchanan. Cei doi soți nu sunt fericiți, iar Tom o înșală pe Daisy. După ce Gatsby şi Daisy se reîntâlnesc, petrecerile se răresc, dar întâlnirile lor amoroase sunt tot mai dese.
Ginul Rickey e menționat în roman, atunci când, într-o zi (de vară, ce-i drept) Daisy îi cere soțului ei, Tom, să le pregătească o băutură rece. Când Tom pleacă să prepare băutura, Daisy îi șoptește lui Gatsby că îl iubește.
Jane Austen descrie foarte bine în cărțile ei interacțiunile sociale, ceea ce înseamnă inclusiv luarea mesei, care este un ritual important. Dacă îi citești cărțile, vei vedea ce se petrecea la un banchet, cums e lua cina sau micul dejun în familie. Poți să-ți imaginezi fripturi din carne de vânat, budinci cremoase după rețete franțuzești și tot felul de dulciuri delicioase.
În Rațiune și simțire, viața surorilor Marianne și Elinor Dashwood se schimbă radical la moartea tatălui lor, când sunt nevoite să plece din Norland Park și să ia totul de la capăt în Devonshire. Când inima Mariannei e sfărâmată de John Willoughby, un tânăr galant, dar nepotrivit pentru ea, tânăra refuză să mai mănânce și îi face pe toți cei din jur să fie îngrijorați. Atunci, doamna Jennings insistă pe lângă tânăra fată să încerce niște cireșe uscate, măsline sau – cel mai important – niște vin Muscat dulce de la Constantia.
De fapt, vinul Muscat mai apare și în alte cărți clasice de-ale lui Jane Austen, așa că e cel mai potrivit de savurat împreună cu romanele ei.
Planificată inițial ca trilogie, seria Cântec de gheață și foc cuprinde la ora actuală cinci romane publicate și încă două aflate în stadiul de proiect. Primul din serie este celebrul volum Urzeala tronurilor, iar acesta este urmat de Încleștarea regilor, Iureșul săbiilor, Festinul ciorilor și Dansul dragonilor.
Chiar dacă romanele lui George R. R. Martin au fost transformate în serial, producția TV nu redă la fel de bine descrierile fabuloase pe care autorul le face mâncărurilor și băuturilor. În cărți, scriitorul dedică pasaje lungi și frumoase oricărui lucru comestibil, de la pâine la prăjituri cu lămâie..
Dar descrierile pe care le face vinurilor sunt cele care atrag atenția într-un mod special. De exemplu, unul din personajele lui vorbește despre vin ca având gust de stejar și fructe și nopți fierbinți de vară, cu arome care înmuguresc în gură ca florile care se deschid la soare.
De ce vin Malbec? Malbec este un soi de strugure originar din sud-vestul Franței, dar care s-a făcut remarcat în Argentina și care este recunoscut pentru notele lui de fructe negre.
Continuare a Hobbitului, cartea Stăpânul inelelor – care include volumele Frăția Inelului, Cele două turnuri și Întoarcerea regelui e despre ținuturile din Pământul de Mijloc, care sunt populate de oameni și de alte specii umanoide – printre care hobbiți, elfi, gnomi și orci – , dar și de multe alte creaturi reale sau imaginare.
Decizia lui Tolkien de a avea în romanele lui patru hobbiți e una genială. Nu doar pentru că sunt personaje adorabile, îndrăgostite de căldura caselor lor, ci și pentru că, datorită lui Frodo, Samwise, Merry și Pippin, aflăm despre tot felul de plăcinte cu miere, pâini elfice, cartofi cu unt și pește sărat, dar și despre uimitoarea licoare Miruvor.
Miruvor era băutura revigorantă a Elfilor din Rivendell. O băutură limpede și incoloră, cu un parfum plăcut, care putea să îți reînnoiască puterile, din care se beau doar câteva guri mici. Descrierea acestei băuturi sugera că, atunci când trece prin corp, te pătrunde de căldură, având gust de mied dulce.
De aceea, îți recomandăm și noi să încerci miedul sau vinul de miere. Băutura se face din miere, apă pură de izvor şi fermenţi (must de struguri sau drojdie). Este cea mai veche băutură fermentată, apărută cu mult înaintea celor din viță de vie, cereale sau fructe. După unele cercetări, vechimea acestei băuturi preparată din miere ar avea 6.000 de ani.
Romanul lui Harper Lee este plasat într-un mic oraș din Alabama şi are ca personaje centrale familia Finch: micuţa Scout, fratele ei, Jem, şi tatăl lor, Atticus. Acesta este un părinte nonconformist al acelor vremuri, încurajând dezvoltarea independentă a copiilor săi, fără prejudecăţi sociale.
Povestea este conturată în jurul procesului lui Tom Robinson, un mulatru care este adus în fața tribunalului de către Bob Ewell, deoarece se presupune că ar fi abuzat-o sexual pe fiica acestuia, Mayella Ewell. Atticus este desemnat „avocat al apărării”, fapt ce aduce multe schimbări în viața lui și a celor din jur. Povestea este spusă de Scout ajunsă la vârstă adultă, dar rememorând din perspectiva copilului.
Să ucizi o pasăre cântătoare se potrivește bine cu un pahar de vodcă cu ceai îndulcit. Pur și simplu, faci o infuzie din ceaiul tău preferat, îl îndulcești, îl lași să se răcească și îl amesteci cu vodcă. Alege tu cantitățile, dar noi îți recomandăm să-l faci lejer, doar cu un strop de alcool, ca să se simtă dulceața ceaiului. E o băutură perfectă pentru o seară petrecută în compania familiei Finch!
Nume | Activat |
---|---|
Cookie-uri Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Google Tag Manager We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |
Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.