Nu am abordat deloc subiectul până acum, pentru că nu poți spune prea multe lucruri despre niște cărți de bucate, nu-i așa? Aparent, nu. Dar lucrurile stau altfel dacă vorbim despre cărți de bucate care au în spate cel puțin o poveste.
Poate că e mai la îndemână să gătești rețete adunate de pe internat sau să rămâi la mâncărurile tradiționale pe care le-ai învățat de la părinți și bunici. Dar gastronomia e un domeniu atât de vast, încât ar fi păcat să te limitezi la atât. Când cauți pe internet, găsești rețete în funcție de ingredientele pe care vrei să le gătești, dar să ai în casă câteva cărți de bucate și să te apuci să gătești după ele presupune o altfel de experianță. În cazul acesta, rețeta în sine este cea care te atrage, care te face să mergi la piață și să aloci un timp special pentru a pregăti mâncarea. Iar atracția față de o rețetă este și mai mare, dacă cel care o scrie este un bun povestitor. Am făcut o selecție de cărți de bucate pe care le considerăm irezistibile și care – credem noi – îți vor îmbogăți experianța culinară.
Poate că-l știi pe Radu Anton Roman, poate că nu. Atunci când scria despre mâncare, el nu scria doar rețete. Scria povești. A fost jurnalist, scriitor și realizator TV, cunoscut mai ales pentru emisiunile pe teme culinare. Pasionat de pescuit și vânătoare, aproape orice fel de mâncare l-a fascinat și a vorbit despre preparatele culinare cu poftă și dragoste. Radu Anton Roman nu vorbește, în cărțile sale, numai despre mâncare, ci despre tradiții, obiceiuri și oameni. Fiecare rețetă are un loc al ei și tot felul de trucuri pe care merită să le încerci, mai ales că autorul Bibliotecii de bucate nu s-a dat în lături nici de la preparatele din carne, dar nici de la cele de post. În această colecție vei găsi rețete și povești din Ardeal până-n Moldova, de la munte până-n deltă.
Puțină lume știe, dar Păstorel Teodoreanu este pseudonimul lui Alexandru Osvald Teodoreanu, avocat, scriitor, gastronom și iubitor de vinuri, membru de seamă al boemei ieșene și bucureștene. Numit „Păstorel“ dintr-o glumă a tatălui său, așa i-a rămas numele pentru cei din jur, cunoscuți și nu numai. Păstorel Teodoreanu a fost fratele lui Ionel Teodoreanu, autorul volumelor La Medeleni.
Deși Păstorel Teodoreanu a scris și el roman și epigrame, cei mai mulți oameni îl știu datorită pasiunii lui pentru mâncare.
În Gastronomice, autorul a reuşit să surprindă, într-o manieră plină de umor, gastronomia tradiţională. Nu citești doar rețete, citești povești de viață și râzi. Te delectezi, așa cum trebuie să faci întotdeauna când citești sau gătești. Dacă încă nu te-am convins, iată cum începe o rețetă cu un ingredient aparent banal: “Dintre nenumăratele feluri în care se tratează şi cel mai des se maltratează orezul, l-am ales pe acesta, ca fiind cel mai uşor de executat. E ideal pentru gospodinele cochete sau grăbite, când nu şi cochete şi grăbite. O staţionare prea îndelungată în bucătărie le poate îmbiba, doamne fereşte, rochia nouă cu iz de bucate”.
Cartea regală de bucate semnată de Principesa Margareta a României conţine 64 de reţete culese de Alteța Sa de la mătuşi, unchi şi veri din Familiile Regale ale lumii. Dincolo de valoarea gastronomică a cărții, aceasta are şi o importantă valoare istorică, pentru că, în această carte, vei afla câteva dintre amintirile din copilărie ale Principesei, despre vizitele făcute altor Familii Regale, portrete ale membrilor Familiilor Regale şi experienţele culinare ale Principesei Margareta în ţările în care a trăit.
Dacă vrei să mânânci regește, pregătește-te să descoperi tot felul de rețete. De la cele mai simple, cum ar fi ouăle coapte în cartofi, cu care îşi răsfăţa nepoţii regina Elena a României, până la preparate compelxe, cu ingrediente mai scumpe, de exemplu o mâncare de potârniche cu orez, reţetă trimisă Principesei de Principele Jean al Franţei şi de soţia sa, Principesa Philomena.
“Cartea este un fel diferit de a cunoaște Familiile Regale ale lumii. Sunt mândră de asta. Și sunt sigură că societatea românească va avea de câștigat din acest travaliu. Sper ca volumul să le placă, să-i amuze, să-i intereseze să-i informeze pe oameni, să fie o referință pentru ei”, spune Principesa în prefața cărții regale de bucate.
“Sunt, de asemenea, un fan al stilului culinar al tânărului maestru bucătar Jamie Oliver, i-am citit prima carte și toate cele care i-au urmat (…) și sunt de acord cu multe dintre principiile și criteriile lui de a se hrăni”, mai spune Principesa Margareta în prefața cărții sale culinare.
Așadar, de pe lista noastră de cărți de bucate nu avea cum să lipsească Jamie Oliver. Orice rețetă din orice carte a lui Jamie Oliver e de încercat. Orice vei găti de la el, îți va ieși, dacă respecți indicațiile. Jamie gătește simplu și vorbește simplu despre mâncare, dar are un fel de a povesti care te va fascina. Îți spune tot felul de trucuri și face ca orice preparat să pară simplu de gătit. În plus, în cărțile lui vei găsi imagini cu mâncărurile din rețete, așa că va fi greu să reziși tentației de a încerca absolut fiecare rețetă în bucătăria ta.
Dacă vrei să cauți și alte cărți de bucate, aruncă o privire pe raftul nostru de gastronomie și alege ce-ți place.
Nume | Activat |
---|---|
Cookie-uri Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Google Tag Manager We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |
Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.