Adulții sunt, în general, copleșiti de ideea de a oferi cadouri celor mici. Nu e ușor să alegi din mulțimea de jocuri și jucării din magazine. Dar, alegând o carte, nu ai cum să greșești. Avem 10 idei de cărți cadou de Crăciun din care sigur vei găsi cel puțin una de pus sub brad!
Din punctul nostru de vedere, orice jucărie sau joc dăruit unui copil ar trebui să fie însoțit și de o carte. Cititul le dezvoltă copiilor imaginația, vocabularul, universul întreg. Le deschide noi posibilități și îi face să privească lucrurile din mai multe unghiuri, le dă ocazia să se pună în pielea altor copii prin intermediul personajelor, le alină gândurile pe care nu le pot împărtăși adulților. Copiii, la fel ca adulții, au uneori nevoie să se refugieze într-o lume diferită de a lor, o lume de poveste.
De aceea, credem că e potrivit să oferi cărți cadou de Crăciun oricărui copil, indiferent că știe să citească sau nu. Faptul că un copil nu știe încă literele sau nu e deprins cu a citi mai multe pagini nu e un motiv pentru a fi ținut departe de acest miracol care se cheamă literatură pentru copii. Dimpotrivă. Dacă cel căruia îi dăruiești cartea știe să citească, atunci e cu atât mai bine, pentru că va avea parte de o experiență specială și intimă. Așadar, nu ezita când vine vorba de a face un cadou de Crăciun! Oferă o carte nouă, care conține o poveste specială, și nu vei da greș!
Charlie Bucket trăiește într-o căsuță mică împreună cu părinții și cei patru bunici. Adoră ciocolata și, când trece prin dreptul fabricii Wonka – cea mai frumoasă şi mare fabrică de ciocolată din lume – încetinește pasul ca să tragă adânc în piept mirosul dulceag al celui mai bun desert. Willy Wonka, proprietarul fabricii, decide să deschidă porţile uimitoarei sale fabrici de ciocolată, dar doar pentru cinci copii norocoși, printre care se află și Charlie.
Astfel, micuțul ajunge într-o lume miraculoasă, fiind singurul dintre cei cinci copii care știe ce înseamnă “puținul”. Ceilalți patru copii sunt Augustus Haplea, băiatul obsedat de mâncare, Veruca Salt, fetița obișnuită să primească orice-și dorește, Violet Beauregarde, cea pasionată de guma de mestecat, și Mike, băiatul dependent de televizor.
Fern e o fată care salvează de la moarte un porcușor pe care îl numește Wilbur. Are grijă de el ca o mamă, îl hrănește cu biberonul până la trei ani, când este vândut familiei Zuckerman, iar Fern nu are cum să protesteze împotriva deciziei.
La ferma Zuckerman, Wilbur întâlnește o oaie bătrână care-i spune că va fi tăiat la Crăciun, urmând să fie mâncat. Plin de îngrijorare, Wilbur își face totuși niște prieteni: gâsca poetă care vorbea numai în rime, șobolanul Templeton care numea groapa de gunoi un festin și păienjenița Charlotte.
De fapt, cartea este despre prietenia dintre Wilbur și Charlotte. Păienjenița decide să-l facă celebru pe Wilbur, ca să-l scape de la moarte. Ceea ce se și întâmplă după ce Charlotte construiește o pânză uriașă pe care scrie ”SUPER-PORC”, apoi ”FANTASTIC” și ”RADIANT”.
O singură problemă rămâne după ce copilul va citi această carte. Va mai consuma carne la masa de Crăciun?
“Nu vă voi descrie cum arăt. Indiferent ce grozăvie v-aţi imagina, probabil că este mai rău“. August Pullman este un băiat de zece ani care s-a născut cu o malformație facială. Pentru a-l proteja de privirile şi vorbele răutăcioase ale oamenilor, părinţii decid să-l educe acasă, dar într-o zi hotărăsc că a venit vremea ca Auggie să meargă la şcoală.
Iar Auggie are umor, o armură de fier şi o sabie laser și se crede pregătit pentru primele lui experienţe la şcoală. Însă copii îşi bat joc de felul în care arată și de felul lui de a fi, pentru că Auggie e ca un şoarece de bibliotecă.
Minunea este o poveste emoţionantă despre curaj şi bunătate, dar și despre integrarea şi acceptarea persoanelor cu dizabilități. Cartea este emoționantă, dar nu tristă, pentru că este scrisă cu umor, iar August este un copil iubit, în cele din urmă. O carte care îi va învăța pe copii să nu judece după aparențe.
Pippi Șosețica nu putea să lipsească de pe lista de cărți cadou de Crăciun pentru copii. Este cartea perfectă pentru copiii de până la 12 ani, datorită hazului cu care Astrid Lindgren descrie aventurile lui Pippi.
Pe numele ei “adevărat” Pippilotta Merindela Persiana Minta Aluefraim Șosețica, Pippi e o fetiță singură pe lume, după ce corabia de pirați pe care trăia se scufundă cu tot cu tatăl ei. Dincolo de forța ei fizică neobișnuită – pentru că Pippi putea să ridice un cal de la pământ! – fetița mai are o superputere: trăiește într-o lume creată de ea, în care ea singură își face regulile.
Chiar dacă nu-i place școala și nu știe să scrie corect, Pippi știe o mulțime de lucruri interesante, pe care nu se sfiește să le împărtășească celor doi prieteni noi ai ei, cum ar fi că în Egipt oamenii merg invers, în Brazilia lumea umblă pe stradă cu un ou pe cap sau că în Argentina se face școală doar 16 zile pe an, iar copiii mănâncă la școală numai caramele. În general, Pippi refuză să asculte adulții și, deși e o nonconformistă, respectă niște valori bune, mai mult intuitiv.
Dacă autorii de literatură pentru copii începuseră, secolul trecut, să separe cărțile în „cărți pentru fete” și „cărți pentru băieți”, Pippi a fost un personaj aparte, atrăgător pentru ambele genuri. Pentru că personajul este fată, cartea era atrăgătoare pentru fete. Dar, pentru că Pippi e „băiețoaică”, are succes și la cititorii băieți.
Cartea lui Rudyard Kipling a fost reeditată în zeci şi zeci de ediţii care au fost traduse aproape toate limbile pământului.
Chiar dacă e posbil ca cel căruia vrei să-i oferi cărți cadou de Crăciun să fi văzut desenele animate inspirate din Cartea junglei, a citi volumul tipărit înseamnă o experiență diferită pentru orice copil.
Un pui de om rămâne rătăcit în junglă și ajunge în peştera lupilor, unde o mamă lupoaică îl crește laolaltă cu puii ei. Micul pui de om este vânat continuu de tigrul Shere Khan, dar Mowgli – căci așa îl numește haita – are apărători de nădejde: pe haiosul urs Baloo şi mai raționala panteră Bagheera.
Cartea junglei este despre dragostea față de natură, despre prietenie și comuniunea om-animale-natură.
Enrico e un băiat care își scrie într-un jurnal toate întâmplările. Mai apoi, tatăl lui scrie o carte, încercând să nu schimbe prea mult cuvintele și gândurile fiului.
În ciuda a ceea ce poți crede, Cuore nu este numele unui personaj din carte, ci cuvântul italienesc pentru “inimă”. Personajele din cartea tradusă în limba română cu titlul Cuore, inimă de copil sunt elevii școlii Baretti din orașul italian Torino, precum și părinții și învățătorii lor.
Enrico povestește tot felul de întâmplări prin care trec mai mulți copii excepționali pe care îi întâlnește, redând totodată și atmosfera Italiei acelor vremuri.
O carte despre viață așa cum e ea. Nu e cu supereroi, ba chiar uneori e nedreaptă cu unii și prea generoasă cu alții. Cartea poate fi puțin cam serioasă pentru copiii mici, dar este o lectură potrivită pentru cei mai maturi, care au împlinit 10 ani.
Tom Sawer a rămas orfan, așa că este crescut de mătușa Polly. Neastâmpăratul băiat intră în tot felul de aventuri, reusind să tulbure existența tihnită a locuitorilor orășelului în care locuiește, pe malul fluviului Mississippi.
Dacă ar fi să credem că numai oamenii inteligenți intră în tot felul de buclucuri, pentru că ceilalți aleg varianta mai sigură, ei bine, lui Tom Sawyer nu-i lipsește inteligența, ba dimpotrivă. Când e pedepsit să văruiască gardul curții, într-o duminică dimineață, el își convinge tovărașul de joacă să-i facă treaba. Ce face Tom în acest timp? Stă pe marginea drumului și mănâncă un măr. Și așa începe șirul aventurilor lui Tom, care ajunge, mai apoi, să se ascundă pe o insula nelocuită, să salveze un om nevinovat și câte și mai câte.
E clar că pe Tom Sawyer îl duce capul, doar că uneori îl duce să facă fape bune, iar alteori face tot felul de prostii. Exagerează în aproape tot ce face, fie că e rău sau bun. Totuși, cititorul nu are cum să nu iubească acest personaj plin de famec și care reușește, nu se știe cum, să “iasă basma curată” din tot felul de situații.
Mark Twain a publicat romanul la maturitate, când avea 41 de ani, mărturisind în prefaţă că i-a avut în minte atât pe cei mici cât şi pe cei mari: “Deşi am scris povestirea de faţă mai mult pentru a dărui câteva clipe de delectare tineretului, nădăjduiesc că ea va fi luată în seamă şi de oamenii mari, căci gândul meu este să le reamintesc şi lor în mod plăcut cum erau şi ei odinioară, cum simţeau, cum gândeau, ce vorbeau şi ce năzbâtii puneau uneori la cale”.
Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia este una dintre cele mai iubite cărţi pentru copii din toate timpurile. Autoarea ei, Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf, a fost prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru Literatură și prima femeie membră a Academiei Suedeze.
Nils Holgersson era singurul copil al familiei și avea în jur de paisprezece ani. Era înalt şi deşirat, cu părul bălai. Nu era mare ispravă de el; cele mai mari plăceri ale lui erau să să fie leneș, să mănânce şi să doarmă, dar și să facă pozne.
Într-o zi de duminică, pe când părinții erau plecați de acasă, iar Nils ar fi trebuit să citească din Biblie, un spiriduș pe care Nils îl prinsese cu plasa de fluturi îl transformă într-un prichindel de-o şchioapă. Dar această schimbare nu este singura, pentru că, odată cu micșorarea miraculoasă, Nils începe să priceapă limbajul animalelor.
Atunci când un cârd de gâște sălbatice trece pe deasupra curții sale, domesticul gâscan Martin e interesat de propunerea de a le urma în zbor, așa că pleacă din curte, cu tot cu Nils în spinare. Și așa începe o înșiruire de aventuri minunate, pe placul copiilor și nu numai.
Karana e o fată dintr-un trib de indieni care rămâne izolată, timp de foarte mulți ani, pe o insulă locuită cândva de neamul ei, Insula Delfinilor Albaștri. Fata nu e ferită de pericole, ba chiar acestea se află peste tot în jurul ei: haite de câini sălbatici, un trib inamic venit la vânătoare pe insulă și tot felul de dezastre naturale. Ca să poată trece prin greutățile noii ei vieți, Karana învață că trebuie să renunțe la unele lucruri, își construiește un adăpost și își face arme, chiar dacă religia tribului ei nu le permitea femeilor acest lucru.
Deși învață să se descurce singură în sălbăticie, Karana suferă cel mai mult din cauza singurătății și, pentru că nu are cu cine să schimbe o vorbă, își face tot felul de prieteni necuvântători. Se împrietenește cu vidrele, cu șeful haitei câinilor și cu niște păsări.
Insula Delfinilor Albaștri este un fel de Robinson Crusoe, varianta cu eroină și pentru copii. E o carte despre valoarea comunității, a prieteniei, dar și despre a găsi bucuria în lucrurile cele mai simple.
Prinț și cerșetor e o carte memorabilă pentru orice copil care a încercat măcar o dată să-și imagineze cum ar fi să trăiască în pielea altcuiva. Și ce copil nu și-a imaginat asta vreodată? De aceea, cartea scrisă magistral de Mark Twain ar trebui să se afle pe lista de cărți cadou de Crăciun.
Eduard Tudor și Tom Canty sunt doi băieți din Londra. Locuiesc în zone diferite, s-au născut în familii diferite, cu statut social complet diferit, dar au aceeași vârstă și mai au ceva în comun. Arată la fel, sunt identici.
Tom Canty trăiește în sărăcie lucie, într-o familie care s-a învățat să trăiască din furtișaguri și cerșetorie. Un preot bătrân îi dă puțină învățătură și-i vorbește câte ceva despre bunele maniere. Eduard Tudor este prințul de Wales, viitorul rege al Angliei, și ar da orice ca să stea măcar o dată în picioarele goale și să meargă să se distreze în noroi, ca toți copiii. Așa că un schimb de vieți între cei doi este extrem de tentant. Începe o viață grea pentru viitorul rege și una plină de strălucire pentru cerșetor. Totul este plin de neprevăzut și pentru unul și pentru celălalt.
O carte despre inegalitățile sociale scrisă pe înțelesul copiilor, despre aparență și esență, despre cum nimic nu e ceea ce pare a fi.
Nume | Activat |
---|---|
Cookie-uri Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Google Tag Manager We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |
Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.