Cărțile vechi au trecut testul timpului cu un motiv. Sunt captivante, au un public larg și merită o a doua sau chiar a treia lectură. De aceea, am selectat 20 de romane clasice pe care e bine să le citești cel puțin o dată în viață.
Povestitul – căruia acum îi spunem, pretențios, storytelling – a existat dintotdeauna. De când lumea, oamenii au inventat povești despre dragoste, ură, moralitate și cultură. Odată cu apariția tiparului, oamenii au putut nu numai să-și spună povești pe cale orală, ci și să le citească și chiar să le recitească din nou și din nou, făcându-le ceea ce azi numim cărți clasice.
Ce face un roman să fie unul clasic? În linii mari, e vorba despre o carte care a fost inovatoare pentru epoca ei, care are un public larg, dincolo de comunitatea sau țara în care a apărut și a rezistat testului timpului. Poveștile și mesajele pe care le găsim în romane clasice rămân relevante și astăzi.
Pentru lista de romane clasice pe care îți recomandăm să le citești măcar o dată, am ales cărți vechi de cel puțin 25 de ani. Unele au fost best-seller, altele au câștigat multe premii sau au fost foarte bine primite de critici. Toate sunt celebre și sunt cărți care o să-ți dea ceva de gândit.
Cartea lui Alice Walker urmărește povestea unei fete afro-americane numite Celie pe durata adolescenței ei, prin intermediul unor scrisori pe care ea i le scrie lui Dumnezeu și surorii ei, Nettie. Celie a trăit în sărăcie și abuz și, cu toate astea, încearcă să găsească o sursă de mulțumire.
Romanul e plasat în Georgia rurală la sfârșitul secolului trecut. Culoarea purpurie a fost publicată în 1982 și a câștigat Premiul Pulitzer pentru ficțiune.
Publicată în urmă cu aproape un secol, în 1925, povestea lui Jay Gatsby încă e relevantă pentru lupta socială de clasă și falsa promisiune că banii pot cumpăra fericirea.
Goana lui Gatsby pentru a recuceri prima lui dragoste este o poveste tristă care a dăinuit peste ani. La momentul apariției, cartea a fost considerată un eșec comercial, dar astăzi e una dintre cele mai celebre pentru strălucirea și profunzimea ei.
Capodopera din 1967 a scriitorului columbian Gabriel García Márquez a introdus în lumea cărților realismul magic, un stil literar caracterizat de elemente fantastice care se întrepătrund cu ficțiunea realistă. Márquez te plimbă prin viața emoționantă a familiei Buendía, care se întinde pe șapte generații și durează 100 de ani, în orașul fictiv Macondo.
E o carte plină de mituri și magie, este cronica unei microsocietăți izolate, dar care nu este străină de tot felul de întâmplări fabuloase. E un roman poetic. Macondo este metafora unei lumi cu posibilități infinite, atât constructive, cât și distructive.
Povestea de dragoste complicată dintre Elizabeth Bennet și domnul Darcy e una clasică, spusă de nenumărate ori de-a lungul multor generații. Descrierile, dialogurile și firul narativ sunt încă actuale și fermecătoare pentru cei mai visători dintre noi.
Sarcastic, poetic și inimos, protagonistul Holden Caulfield este unul dintre cele mai faimoase personaje literare din toate timpurile. Scrisă în 1951, cartea lui J.D. Salinger arată experiența singuratică a adolescentului care trebuie să crească și să lase în urmă blândețea și inocența copilăriei. Literatura Young Adult nu exista, așa cum este ea astăzi, atunci când Salinger a scris acest roman, dar cartea lui este considerată una dintre primele romane ale genului și e lectură recomandată în liceu.
Scris în 1818, opera gotică a lui Mary Shelley e despre Victor Frankenstein și monstrul pe care el îl creează. Tema creației și a responsabilității au o rezonanță puternică și azi, cu atât mai mult cu cât tehnologia și știința au mai multe posibilități și mai multă putere decât oricând.
Isabel Allende a scris în 1982 povestea mai multor generații ale unei familii bogate din America de Sud. În centrul poveștii se află familia Trueba și felul în care Esteban Trueba, un politician dur, își satisface ambițiile și dorințele. El pare să ghideze destinul tuturor personajelor din jurul lui, dar romanul e și despre trei generații de femei, inclusiv despre fermecătoarea Clara, care comunică cu spiritele. Nu e de mirare, întrucât Allende a fost influențată către realism magic de către Márquez.
Cartea lui George Orwell e una dintre cele mai influente din ultimii 100 de ani. E o distopie despre pericolele unui regim autoritar care se perpetuează deceniu după deceniu. Deși sună ca o operă de ficțiune modernă, romanul e scris în 1949.
Acțiunea e plasată în 1984, când Oceania, Eurasia şi Estasia sunt cele trei puteri care duc un continuu război fără altă cauză în afară de cea de a menţine vie frica oamenilor, pentru a-i putea controla.
Cea mai cunsocută carte a lui Toni Morrison, Preaiubita, e un roman intens despre o sclavă numită Sethe, care e bântuită de moartea fiicei ei, pe al cărei mormânt a gravat cuvântul „preiubită”. Morrison a câștigat un Pulitzer pentru această carte publicată în 1987, carte după care, în 1998, a fost făcut și un film în care joacă Oprah Winfrey. Imediat, cartea a intrat pe lista de romane clasice pe care trebuie să le citești.
Jurnalul tinerei Anne Frank, una dintre cele mai emoționante cărți despre Holocaust, a fost descoperit de tatăl ei, Otto, după ce autoarea a murit într-un lagăr de concentrare. Otto, singurul membru al familiei care a supraviețuit atrocităților împotriva evreilor, a publicat memoriile fiicei lui. Nu e un roman, dar tot e o carte pe care trebuie să o citești, pentru că redă cei doi ani pe care Anne i-a trăit ascunsă într-o anexă din Amsterdam în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Descrisă de Barack Obama drept o capodoperă, această carte din 1958 oferă cititorilor o privire asupra vieții din Nigeria precolonială. Prima dintre cele trei cărți clasice din apreciata Trilogie africană a lui Chinua Achebe se concentrează pe Okonkwo, un războinic igbo feroce care luptă cu disperare împotriva pierderii culturii sale pe măsură ce europenii se stabilesc pe continentul african.
Cartea Sandrei Cisneros e despre o fată hispanică din Chicago și a fost tradusă peste tot în lume. „În engleză, numele meu înseamnă speranță. În spaniolă, înseamnă prea multe litere. Înseamnă tristețe, înseamnă așteptare”. Esperanza Cordero e o fetiță de 12 ani care învață pe pielea ei stereotipiile cu care trebuie să trăiască un hispanic în America. Traptat, Esperanza își descrie familia, vecinii, dar și propriul corp, pentru că romanul este alcătuit din mai multe viniete, adică texte de mici dimensiuni, care descriu o situație anume.
Dintre toate aceste romane clasice despre care am vorbit, Clopotul de sticlă e o portretizare realistă a bolii psihice. Romanul e unul semi-autobiografic și Sylvia Plath l-a scris în 1963, ea însăși având probleme psihice. Titlul romanului e o metaforă pentru faptul că se simțea sufocată și captivă. Temele depresiei și traumei sunt cât se poate de reale și de actuale în ziua de azi.
Romanul lui Harper Lee este plasat într-un mic oraș din Alabama şi are ca personaje centrale familia Finch: micuţa Scout, fratele ei, Jem, şi tatăl lor, Atticus. Când mulatrul Tom Robinson este adus în fața tribunalului de către Bob Ewell, deoarece se presupune că ar fi abuzat-o sexual pe fiica acestuia, Atticus este desemnat „avocat al apărării”, fapt ce aduce multe schimbări în viața lui și a celor din jur.
Dumnezeul lucrurilor mărunte e despre o familie indiană aflată în declin. Limbajul și ritmul lui Arundhati Roy dezvăluie o poveste sfâșietoare pe care cei care o citesc nu o vor uita curând.
Gemenii Rahel și Estha, în vârstă de șapte ani, trăiesc liniștiți cu familia lor, în India. În scurt timp, cei doi află cum lumea se poate cutremura iremediabil, atunci când vine în vizită verișoara lor mai mică din Anglia.
Romanul lui Amy Tan explorează patru familii chinezo-americane care se adună pentru a juca mahjong, un joc chinezesc. În cele din urmă, ajung să-și povestească trecutul din China și dificultățile cu care s-au confruntat ca imigranți în Statele Unite.
Publicat în 1878 și considerat de mulți – de la romancierul rus Fiodor Dostoievski până la prozatorul american William Faulkner – drept cel mai bun roman scris vreodată, opera clasică a lui Lev Tolstoi dezvăluie povestea de dragoste furtunoasă dintre o femeie căsătorită și un conte atrăgător, împreună cu impactul pe care aceasta îl are asupra vieții prietenilor lor din Rusia imperială.
Micuţele doamne sunt cele patru fete – Meg, Jo, Beth și Amy March. Sunt surori, dar sunt extrem de diferite ca personalitate. Cele patru fac parte dintr-o familie pe cât de săracă, pe atât de caldă. În timp ce tatăl e plecat la război, fetele cu vârste între 12 și 16 ani, o au alături pe mama lor, care le încurajează să fie bune și iubitoare. În scenă intră și Laurie, un băiat care este primit în clubul celor patru fete.
Hemingway e unul dintre giganții literaturii, iar Fiesta e primul roman pe care l-a publicat și în care arată masculinitatea și dorința atât de caracteristice autorului. E pe lista de romane clasice pe care e bine să le citești cel puțin o dată în viață, cu atât mai mult cu cât e o carte în mare măsură autobiografică.
Acțiune începe la Paris și se mută apoi la Pamplona, în Spania, unde cinci prieteni – patru bărbați și o femeie – merg să vadă luptele cu tauri, la fiesta.
Autorii ruși au demonstrat că sunt titani ai literaturii. Crimă si pedeapsă a fost publicată în 1866 și spune povestea lui Rodion Raskolnikov, prin care Dostoievski explorează brutalitatea și profunzimea Rusiei. Povestea lui Raskolnikov e povestea unui om care comite o crimă pur și simplu pentru că crede că acesta este destinul său, după care înnebunește încet, de vinovăție. O carte la care poți să revii din 10 în 10 ani, pentru că vei înțelege din ce în ce mai mult din ea.
Nume | Activat |
---|---|
Cookie-uri Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Google Tag Manager We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |
Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.
1 Comment
[…] Dacă cel căruia vrei să-i oferi cartea nu a citit Crimă și pedeapsă, dar e iubitor de literatură, fă-i-o cadou fără rezerve! Va ști să aprecieze literatura clasică rusă și îți va mulțumi. Dacă, în schimb, a epuizat toți marii ruși, poți alege alte romane clasice, cum ar fi Un veac de singurătate, de Gabriel García Márquez, Frankenstein, de Mary Shelley, Anna Karenina, de Lev Tolstoi sau orice altceva găsești în lista de AICI. […]