Unii ar putea să creadă că introvertiții sunt plictisitori. Banali. Deloc adevărat! Au o lume interioară fascinantă de care vei rămâne uimit, dacă ai norocul să ți-o împărtășească. Unii reușesc să participe destul de mult și la lumea exterioară și să treacă prin tot felul de încercări. Tocmai pentru că au o psihologie interesantă, am făcut o selecție de cărți despre introvertiți. Citește-le dacă te crezi și tu introvertit, dar și dacă vrei să afli mai multe despre cum funcționează un introvertit, pentru că sunt foarte diferiți unii de alții!
Introvertiților le place să petreacă mult timp în singurătate. Vorbesc mult cu ei înșiși, țin un fel de monolog interior. Uneori, se simt mai singuri când sunt înconjurați de oameni decât când nu au pe nimeni în jur. Nu le e ușor să găsească oameni cu care să rezoneze și cu atât mai puțin să se deschidă. Uneori, preferă să comunice în scris decât verbal și nici la telefon nu se simt foarte confortabil să vorbească. Nu le plac discuțiile de complezență și, când e posibil, preferă să nu le aibă. Sunt persoane profunde, iar socializarea le stoarce de energie. Au, de obicei, puțini prieteni, cu care își doresc o comunicare cât mai în profunzime. De multe ori, introvertiții observă detalii care altora le scapă din vedere. Introvertiții pot fi cu adevărat fascinanți, dacă ceilalți au răbdare să-i descopere.
Am pregătit mai jos o listă de cărți despre introvertiți. Alege-ți pe care dintre ele vrei să le citești dacă simți că poți să te identifici cu personajele, dar și dacă vrei să afli mai multe despre universul profund al introvertiților.
Prima carte de pe listă nu este un roman. Walden sau viața în pădure detaliază experiența lui Henry David Thoreau, filozof american, eseist, scriitor, naturalist și transcendentalist, de a trăi într-o cabană în pădure, și reflecțiile lui asupra unui stil de viață mai simplu și mai natural, departe de societate.
Povestirile lui Thoreau sunt reale. El povestește cum a trăit, timp de doi ani, două luni și două zile, în cabana pe care și-a construit-o lângă lacul Walden din Massachusetts, în pădurile deținute de un prieten de-al lui. Cartea care a rezultat este o reflecție asupra unui trai simplu în mijlocul naturii, o declarație de independență personală, dar și un experiment social și o dovadă a încrederii în propriile puteri. Categoric, o carte pe care e bine să o citești!
Ove e un bărbat singur, de 59 de ani. Văduv și morocănos. E tipicar, rigid, nu suportă ce e nou și, aparent, nici oamenii. E un bărbat „învechit” și care, pe deasupra, a fost concediat de curând. E un introvertit. Aprope că nu poți să-l suferi. Dar Ove nu e doar atât. Pe parcurs ce citești vei observa că regulile lui exagerate vin dintr-un sistem de valori strict: dreptate, moralitate și muncă.
La șase luni după ce soția lui, Sonja, moare, Ove e hotărât să își ia viața. Însă Parvaneh, o iraniancă gravidă cu cel de-al treilea copil, și fiicele ei, se mută în casa de vizavi și îi dă planurile peste cap lui Ove.
Un roman care se află pe lista de cărți despre introvertiți pentru că Ove este exemplificarea oricărui om care suferă și care își construiește mecanisme de apărare care să-l țină la distanță pe ceilalți, în speranța că nu va mai suferi. E despre vulnerabilitatea de care dăm cu toții dovadă când ne dăm voie să ne dăm măștile deoparte, introvertiți sau nu.
Eleanor Oliphant a lui Gail Honeyman e introvertita perfectă. Are 30 ani, un trecut dramatic și un prezent marcat de izolare socială și singurătate. Aparent, o poveste banală, a unei femei anonime, cum sunt milioane în lumea întreagă. Mai ales în orașele mari, în care identitatea e înghițită de mulțime.
În Londra anului 2017, Eleanor trăiește aceeași rutină zi de zi, iar singurătatea și izolarea sunt cele mai dure constante din viața ei. Se luptă, în același timp, cu prezentul comun, cu proiecția unui viitor strălucitor și cu umbrele trecutului. Treptat, se transformă. Are mai multă grijă de felul în care arată, începe să comunice mai eficient și învață să participe la ceea ce înseamnă viață.
Dacă ești și introvertit și nostalgic sau doar nostalgic, atunci cartea câștigătorului de Nobel Kazuo Ishiguro e ceea ce cauți. La prima vedere, poate să nu intrige prea mult. Dar cine vrea intrigă? E o poveste despre un introvertit.
Domnul Stevens își amintește de zilele în care lucra ca majordom la un conac din Anglia, pentru lordul Darlington. Își amintește, de asemenea, și de domnișoara Kenton, guvernanta conacului și singura persoană care l-a emoționat profund. De fapt, cartea începe cu domnul Stevens care, la douăzeci de ani după ce o „pierduse” pe domnişoara Kenton, actuală doamna Benn, își la câteva zile libere și pleacă în căutarea ei, în speranţa de a o convinge să îşi reia slujba la conac și, deci, locul în viața lui.
Dincolo de fidelitatea lui Stevens față de Darlington, care se dovedește a fi simpatizant nazist, Rămășițele zilei e despre povestea de dragoste dintre majordom și guvernantă, poveste netrăită vreodată la modul pasional, din cauza rigorilor slujbei, dar și a felului de-a fi al domnului Stevens. El și domnișoara Kenton își inhibă tumultul interior și se mulțumesc cu a petrece scurte clipe de apropiere, mascate în ritualuri aparent banale, cum ar fi ceaşca de cacao băută seara, sub pretextul discutării unor probleme organizatorice.
Personajul principal din romanul Jane Eyre e un introvert clasic. O persoană care se pierde în lecturi și preferă propria lume liniștită în locul interacțiunilor umane complicate.
Povestea scrisă de Charlotte Brontë este spusă la persoana întâi și are de toate: dragoste, suspans, nedreptate, apoi un strop de dreptate. O femeie nebună într-o mansardă și o eroină plină de curaj. Neînfricată în fața vieții, Jane Eyre este o copilă orfană, neiubită de mătușa care o crește. Ajunge la internat, de unde pleacă în lume și devine guvernantă. Știe că nu e o femeie atrăgătoare, dar se pricepe la cuvinte. În casa în care ajunge să lucreze îl cunoaște pe domnul Rochester, iar între ei se naște, treptat, dragostea. Lucrurile între ei nu sunt simple deloc, cu atât mai mult cu cât, după ce Rochester o cere în căsătorie, Jane află cine e nebuna închisă în mansardă. Dezvăluirea îi dă complet viața peste cap.
Naratorul din romanul lui Stephen Chbosky este liniștit, introvertit, ciudățel din punct de vedere social și absolut genial. E o carte pentru tineri, despre un adolescent de 16 ani, Charlie, care e profund marcat de sinuciderea celui mai bun prieten al lui. Pe lângă această traumă, apare și anxietatea lui legată de primul an de liceu. Dar Charlie nu își va petrece primul an de liceu așa cum credea, adică fugind de viaţă, ci întâlneşte tot felul de oameni care îl vor ajuta să îşi dezvăluie potenţialul.
Una dintre cele mai importante întâlniri din viața lui – dar nu singura – este cea cu Sam şi Patrick, doi fraţi vitregi aflaţi în ultimul an de liceu. Cu ajutorul lor, Charlie renunță la stilul lui de viață pasiv şi începe să participe la viață, să facă parte din ea, să ia decizii și să încerce tot felul de lucruri, de la prietenie, la droguri, ţigări, alcool, propria sexualitate și iubire.
Să nu mă părăsești este unul dintre cele mai apreciate romane al lui Kazuo Ishiguro, nominalizat la Booker Prize, National Book Critic Circle Award și Arthur C. Clarke Award.
Dacă nu ar ști cum și pentru ce au fost aduși pe lume, Kathy, Ruth și Tommy ar fi ca niște tineri oarecare, preocupați de poezie, filme, cărți, iubire și sex. Niște tineri atenți în mod special la sănătatea lor, niște tineri care trăiesc într-o școală și pe care nu-i vizitează niciun părinte. Dar care e rostul pentru care niște ființe clonate pentru a dona organe, a căror existență este limitată și dependentă de un număr de “donări”, care este, așadar, rostul ca aceste ființe să se îndrăgostească, să le placă muzica, să călătorească sau să întâlnească oameni?
Personalitatea lui Kathy contrastează cu cea a extrovertitei Ruth, iar introvertiții vor vedea că ea este mai degrabă un observator, uneori pasiv și detașat.
Romanul lui Ishiguro este o distopie extrem de emoționantă, o meditație asupra morții, dar ridică și o problemă familiară și actuală în zilele noastre: aceea că, în aceeași lume, unii sunt condamnați la o viață chinuitoare sau la moarte, iar alții trăiesc bine. Pur și simplu.
Eleganța ariciului, de Muriel Barbery, este un roman viu, emoționat. Este pe această listă de cărți despre introvertiți pentru că e despre două personaje care simt că trebuie să-și ascundă adevărata personalitate față de lumea în care trăiesc, o lume care nu vrea sau nu poate să-i accepte.
Renée Miche este o portăreasă de 54 de ani. Lucrează la o clădire în care locuiesc doar oameni bogaţi. Paloma Josse e o elevă de 12 ani care locuieşte în aceeaşi clădire. Care e legătura dintre cele două? Cum spuneam, sunt două firi nesociabile care încearcă să-şi ascundă inteligenţa. Fără să știe, le mai unește pasiunea pentru cultura japoneză și faptul că amândouă sunt pasionate de citit şi analizează lumea în care trăiesc.
Până la un punct, cele două personaje nu interacţionează în carte. Dar numai până la un moment dat. Când în clădire se mută japonezul Kakuro Ozu.
E o carte potrivită pentru toate vârstele și, ce-i drept, nu numai introvertiților.
Fata cu dragon tatuat este prima carte din seria Millenium a lui Stieg Larsson. Protagonista cărții, Lisbeth Salander, este nu doar introvertită, ci extrem de introvertită. E o femeie uneori ostilă, care preferă să țină totul pentru ea și căreia îi e extrem de greu să interacționeze cu alți oameni.
Lisbeth nu e frumoasă, dar are o inteligență mult peste medie, are memorie fotografică, e loială și știe să facă investigații, fiind unul dintre cei mai buni hackeri din Suedia. În plus, a supraviețuit unei copilării în care a fost abuzată, iată explicație care face din ea o eroină antisocială, un fel de „înger feminist răzbunător”.
Lui Lisbeth nu-i pasă de ce cred alți oameni despre ea, se îmbracă ciudat și se culcă cu cine are ea chef, indiferent de sex. Stieg Larsson a creat un personaj feminin provocator și intens, care are propriul ei cod moral. Deși la prima vedere poate părea antipatică, cititorii o iubesc. Pe internet au apărut tot felul de ghiduri legate de ce poți învăța de la Lisbeth Salander.
Nume | Activat |
---|---|
Cookie-uri Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Google Tag Manager We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |
Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.