Am tot recomandat cărți scurte, pentru oamenii mereu pe grabă, dar, având în vedere că zilele se tot lungesc și că prea multe activități pe afară nu prea mai sunt, îți spunem ce să citești când ai mult timp la dispoziție. Adică romane lungi. 10!
Ai o listă de cărți lungi pe care vrei să le citești, dar nu te apuci niciodată de ele pentru că ai impresia că nu ai timp? Ei bine, în perioada care urmează s-ar putea să nu ai prea multe activități pe afară. Zilele se scurtează, se face tot mai frig și evenimentele sunt, deocamdată, descurajate. Așa că, ce să faci? O idee e să stai în casă, la căldură, și să citești. Dar ce să citești când ai mult timp la dispoziție? Dacă nu ai idei, îți spunem noi! Am făcut o listă de cărți lungi, dar care sunt cu adevărat bune și nu vei simți că pierzi vremea citindu-le!
Cyril Avery s-a născut în afara căsniciei și a fost dat spre adopției unei familii bogate și excentrice din Dublin. Apoi, toată viața lui, se luptă, în derivă, să-și găsească identitatea și să-și afle locul în Irlanda, în perioada în care Biserica Catolică avea un rol extrem de puternic.
Furiile inimii e o carte groasă, de aproape 600 de pagini, dar e una dintre cărțile pe care trebuie să le citești când ai ceva mai mult timp la dispoziție. John Boyne împarte romanul despre viața lui Cyril în segmente de câte șapte ani, iar povestea este emoționantă și neașteptat de amuzantă, ba chiar unele pasaje sunt savuroase ca o revistă de bârfe despre vedete.
22 noiembrie 1963 e ziua în care cursul istoriei s-a schimbat. Ziua în care în Dallas s-au auzit trei împușcături și John F. Kennedy a fost asasinat. Și aici începe ficțiunea istorică a lui Stephen King, care se întinde pe mai bine de 800 de pagini. Un profesor de liceu are șansa să schimbe cursul istoriei, adică să prevină asasinarea lui JFK. Cum? Întorcându-se în timp și încercând să înțeleagă efectele evenimentelor trecute asupra viitorului.
Dacă nu știi ce să citești când ai mult timp la dispoziție, JFK 11/22/63 e una dintre cărțile cu care nu ai cum să dai greș. Oricum, King e un specialist, n-o să te plictisești!
Dacă vrei o carte mai lungă, de care n-ai îndrăzni să te apuci când ai o perioadă aglomerată, zilele din ce în ce mai lungi de toamnă pot fi pretextul perfect să deschizi 1Q84, de Haruki Murakami. E un roman împărțit între fantezie, mister, distopie și poveste de dragoste. Cartea lui Murakami o să te țină ocupat câteva zile bune, pentru că, cel mai probabil, nu o să o poți lăsa din mână, mai ales dacă ești fan al autorului.
Romanul este împărțit în Cartea 1 Aprilie – Iunie, Cartea 2 Iulie – Septembrie, Cartea 3 Octombrie – Decembrie.
Personajul principal este o femeie: Aomame. Deloc întâmplător, ea se află blocată în trafic pe o autostradă din Tokyo. Ca să ajungă la timp la destinație, Aomame urmează sfatul unui șofer de taxi iubitor de muzica clasică – iar aici pasiunea lui Murakami pentru muzică își spune cuvântul, ca în toate cărțile sale – și folosește o scară de serviciu care o duce într-o lume paralelă. Cele două lumi paralele sunt asemănătoare, dar diferite. De exemplu, una dintre ele are două luni pe cer. Despre Aomame vei afla că nu e o femeie obișnuită, ci una care îi pedepsește pe bărbații vinovați de abuzuri și violențe împotriva femeilor. În carte mai apare și Tengo, un tânăr de aceeași vârstă cu Aomame, profesor de matematică. Se vor întâlni undeva cele două lumi paralele?
Murakami face o construcție meticuloasă a misterelor, pe care nu le elucidează complet. Un roman dens, plin de simboluri și detalii, numai bun pentru atunci când te întrebi ce să citești când ai mult timp la dispoziție.
Odată ce începi să citești O viață măruntă, nu o mai poți lăsa din mână. Hanya Yanagihara a scris povestea a patru tineri bărbați care se întinde pe parcursul a 30 de ani. Willem, J.B., Malcolm și Jude s-au cunoscut la liceu și acum cresc și experimentează – cu dificultate – realități din trecutul și prezentul lor, fără a se îndepărta prea mult de artă, frumusețe și acumularea de noi cunoștințe.
Cartea are peste 700 de pagini și este una dureros de tristă, pentru că este despre despre violenţa lumii de acum, dar este şi despre umanitate și omenie, lucruri încă posibile în zilele noastre. Este un roman despre dramă, dragoste și prietenie.
Trilogia Revolta lui Atlas, de Ayn Rand, este considerată un fel de biblie a capitalismului. La prima vedere, cartea este despre evoluția și decăderea companiei feroviare Taggart Transcontinental, într-o lume care își pierde ideologia, unde mintea nu mai valorează nimic, iar furtul, mascat în acte de caritate, ajunge să domine lumea. Oamenii de știință și scriitorii, ca, dealtfel, toți cei care încearcă să-și păstreze integritatea în muncă și care refuză să mai susțină un sistem politic bolnav, dispar.
Însă lucrurile nu sunt deloc simple în cartea lui Ayn Rand. Totul este tranzacționat în acest univers al concurenţei. Chiar și relațiile intime: „Te vreau pe tine la mine în pat – şi ai scăpat de mine în restul timpului. Nu trebuie să te prefaci – să nu te gândeşti la mine, să nu simţi, să nu-ţi pese; nu vreau mintea ta, voinţa ta, fiinţa ta sau sufletul tău, atâta timp cât vei veni la mine pentru acea dorinţă, cea mai de jos, care o ai. Tu ai renunţa la orice virtute importantă pentru ea, în timp ce eu – eu nu am la ce să renunţ. (…) Dacă mi s-ar cere să-mi numesc cea mai mare realizare, aş spune: M-am culcat cu Hank Rearden. Am meritat-o”.
E o carte mare, împărțită în trei volume care însumează în jur de 1.200 de pagini. Dar nu e singurul motiv pentru care ai nevoie de mult timp ca să o parcurgi. Nu e ușor să fii în contact atât de mult timp cu o lume distopică plină de elemente senzoriale, dar, dacă te apuci de ea, vei vedea că, în mod bizar, o să-ți placă.
În acest roman de ficțiune istorică, cinci familii de diferite naționalități – americană, rusă, germană, britanică și galeză – experimentează dezvoltarea comunismului și apariția Zidului din Berlin, Criza rachetelor cubaneze, Mișcarea pentru drepturile civile din SUA, războiul din Vietnam, dar și ce se întâmplă cu mișcarea rock and roll și hippie.
În cele 1000 de pagini, Ken Follett arată cât de bine își documentează fundalul istoric al cărților sale și, prin faptul că a conturat niște personaje nuanțate pe care le pune în contexte istorice diferite, te ajută să înțelegi mai bine o lume despre care credeai că știi destule, dar pe care o vei vedea cu alți ochi.
Istorie, romantism și război. Nu e de ajuns să vezi filmul, trebuie să citești Pe aripile vântului cartea! Romanul lui Margaret Mitchell nu e unul de dimensiuni reduse, așa că alocă-i timp suficient, pentru că, odată ce te apuci să-l citești, îl vei devora. Chiar dacă e un roman clasic, e, poate, cea mai celebră poveste de dragoste de după Romeo și Julieta.
1861, Tara, plantația de bumbac a familiei O’Hara. O familie de emigranți irlandezi bogați. Scarlett O’Hara este fiica lui Gerald și Ellen O’Hara. Deja de la 16 ani avea un farmec aparte, care o făcea să fie irezistibilă în ochii bărbaților, mai ales când își și propunea acest lucru.
După ce află că unul dintre curtezanii săi, Ashley Wilkes, se va logodi cu verișoara ei, Scarlett e rănită în orgoliu și decide ca a doua zi, când trebuia anunțată logodna dintre Ashley și Melanie, să îi mărturisească lui Ashley dragostea pe care i-o poartă. E convinsă că, astfel, va distruge logodna, pentru că nu concepe ca Ashley să nu o prefere pe ea. Când acesta o rănește elegant, spunându-i că nu crede că ei doi s-ar potrivi, Scarlett are o ieșire nervoasă. După ce Ashley iese din cameră, Scarlett își dă seama că făcuse o scenă fără să-și dea seama că, în aceeași cameră, se află și Rhett Butler, un bărbat cu o reputație cel puțin îndoielnică. Dar începe războiul și toate aceste lucruri se schimbă.
Cele trei volume au peste o mie de pagini, ai nevoie să-i dedici timp, dar e una dintre clasicele pe care trebuie să le citești.
Pe scurt, Lin pleacă din Australia – și din închisoare – și ajunge în Mumbai cu un pașaport fals. Shantaram e povestea felului în care el navighează prin mahalale, mafie și multe alte lucruri care i se întâmplă în India.
Citind cartea lui Gregory David Roberts vei avea ocazia să îți imaginezi deopotrivă India bogată și pe cea săracă, India sfântă și pe cea lipsită de spiritualitate. Totuși, cartea nu este numai o călătorie, pentru că Lin intră în tot felul de situații complicate, aflându-se în preajma unui șef de bandă mafiotă, cel care i-a cumpărat lui Lin libertatea. Deși e un roman cu multe personaje, Mumbaiul în sine e cel mai puternic personaj.
Theo Decker e un adolescent de 13 ani din New York. După ce supraviețuiește miraculos unei explozii într-un muzeu de artă, în care mama lui este ucisă, Theo intră fără voia lui în posesia unui mic tablou fascinant. Peste ani, Theo ajunge să lucreze într-un magazin de antichități, iar tabloul ascuns cu grijă atâta timp devine pe neașteptate poarta de acces către o lume subterană a traficului cu opere de artă.
Romanul Donnei Tartt este plin de suspans și imprevizibil, o carte despre frumusețea, slăbiciunea și instabilitatea firii umane.
„Mă țineam după ea cu senzația uluită a timpului pierdut, fascinat de intensitatea ei, de cât era de absorbită, încât ignora complet galopul minutelor.
– Ăsta e tabloul de care-ți spuneam, zise ea. Nu ți se pare formidabil?
Era un tablou mic, cel mai mic din toată expoziția, și cel mai simplu: un sticlete galben prins cu un lănțișor de o bară, pe un fundal anodin, spălăcit.
– A fost elevul lui Rembrandt și profesorul lui Vermeer, spunea mama. Și tabloul acesta mic este exact veriga lipsă dintre cei doi – uită-te la lumina limpede și pură a zilei din el și ai să-ți dai seama de unde vine lumina din pânzele lui Vermeer.
Am făcut câțiva pași în spate, ca să mă uit mai bine. Tabloul înfățișa o făptură măruntă și simplă, fără complicații, lipsită de orice urmă de sentimentalism”.
T.S. Garp e un băiat crescut de o mamă feministă, neortodoxă și excentrică. Deși femeia se străduiește să-i dea lui Garp o educație nonconformistă, acesta are tot timpul temeri și fobii noi. Vrea doar să se facă scriitor și să aibă o familie normală și calmă, lucru care i-a lipsit alături de mamă.
Atunci când i se publică lui primul roman, mama lui publică un manifest feminist care devine rapid celebru. Între cei doi se instalează rivalitatea. Abia apoi Garp își povestește viața care poate fi considerată oricum, numai nu lipsită de schimbări.
E o carte cu multe personaje și foarte dinamică, nu o să te plictisești deloc, mai ales că are destul de multe referiri la viața sexuală a lui Garp, care, nici aceea, nu este deloc plictisitoare.
Nume | Activat |
---|---|
Cookie-uri Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Google Tag Manager We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |
Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.
2 Comments
[…] nu vrei să citești nici cărți lungi, nici cărți prea profunde, nici cărți de dezvoltare personală, la care trebuie să-ți pui […]
[…] ai chef să te apuci de o carte voluminoasă, care cere mult timp de lectură, pentru că simți că poți să te implici suficient de mult în […]