Te-ai întrebat vreodată care e cea mai populară carte din anul în care te-ai născut? Noi da, așa că am făcut acest clasament care include fiecare an începând din 1950 și terminând în 2000.
Dacă ai între 20 și 70 de ani și ți-ai pus problema Care o fi cea mai populară sau printre cele mai populare cărți din anul în care m-am născut?, avem mai jos răspunsul. Am cercetat clasamentele Goodreads și am făcut o listă cu cele mai populare cărți din 1950 și până în 2000.
O crimă anunțată este un roman polițist scris de către scriitoarea britanică Agatha Christie și publicată pentru prima dată în iunie 1950. Romanul o are ca personaj principal pe Miss Marple.
De veghe în lanul de secară este cartea de capătâi a adolescenței. Romanul tratează aventurile unui personaj cu probleme de adaptare, manii și persecuţii închipuite.
Una dintre cele mai apreciate opere ale lui Ernest Hemingway este și una dintre cele mai scurte. Romanul e unul melancolic și filosofic, genul de carte la care s-ar putea să vrei să revii la vârste diferite.
Un viitor distopic, în care literatura e pe cale de dispariție. Ray Bradbury a scris o parabolă a unei societăţi în care valorile pe care le cunoaştem au fost răsturnate.
Cartea lui William Golding e despre întâmplările unui grup de școlari care supraviețuitesc unui accident de avion și rămân izolați pe o insulă aparent pustie. Niciun “om mare” nu se află cu ei, așa că aceștia trebuie să recreeze o societate funcțională, cu reguli care să îi ajute să gestioneze noua viață.
Lolita lui Vladimir Nabokov a fost scris în engleză și publicat în 1955 la Paris, iar ulterior a fost tradus de autor în rusă și publicat în 1967 la New York.
Căderea este un roman filozofic scris de Albert Camus și publicat în 1956. Este ultima operă de ficțiune a autorului finalizată. Romanul este o serie de monologuri dramatice ale auto-proclamatului „judecător-penitent” Jean-Baptiste Clamence.
Cartea este o descriere a Americii anilor ’50 și a beatnicilor, a tinerilor obsedați de exprimarea libertății individuale, aflați într-o căutare frenetică a adevărurilor supreme, indiferent de mijloacele folosite.
Romanul este povestea unui scriitor care își amintește că a cunoscut în urmă cu cincisprezece ani, pe când locuia într-un vechi apartament din New York, o fată excentrică și misterioasă, care locuia în aceeași clădire.
În această carte, Boris Pasternak plasează acțiunea între Revoluția Rusă din 1905 și cel de-al Doilea Război Mondial. Romanul este denumit după protagonistul său, medicul și poetul Iuri Jivago.
Harper Lee vorbește despre lucruri complicate, cum ar fi rasismul și stigmatizarea, prin ochii unui copil. Strategia ei literară a fost răsplătită cu un premiu Pulitzer.
Controversatul roman Tropicul Cancerului, scris de Henry Miller, a fost interzis de două ori în Statele Unite și a ajuns, în cepe din urmă, chiar la Curtea Supremă, fiind considerat extrem de obscen. Până la urmă, nu doar că a văzut lumina tiparului, dar a și devenit cartea anului.
Mai puțin cunoscută, cartea Franny și Zooey a lui J.D. Salinger este alcătuită, de fapt, din două scurte povestiri despre crizele morale ale celor doi frați adolescenți din familia Glass. Franny e dezamăgită de superficialitatea și egoismul celor din jur, iar Zooey, fratele ei, încearcă să-i vină în ajutor.
Cel mai cunoscut roman al lui Kadare, Generalul armatei moarte a fost tradus în peste patruzeci de limbi. La 20 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, un general italian este trimis în Albania pentru a recupera și repatria rămășițele soldațiilor căzuți în luptă.
Trăiești numai de două ori (You Only Live Twice) este cel de-al unsprezecelea roman din seria de povești a lui Ian Fleming după care a fost realizat filmul James Bond 007. A fost publicat pentru prima dată în 1964 și a fost vândut rapid. A fost ultimul roman pe care Fleming l-a publicat.
Romanul lui Saul Bellow este compus în mare parte din scrisori ale protagonistului Moses E. Herzog, un bărbat care trece prin criza vârstei mijlocii.
Tânărul profesor de engleza Nicolas Urfe, aflat pe o insulă grecească, încearcă să scape de plictiseală și intră, întâmplător, în lumea bizară a lui Moris Conchis, „magicianul“.
Maestrul și Margareta a fost scrisă de către Bulgakov în Uniunea Sovietică între 1928 și 1940, în perioada regimului Stalin. O versiune cenzurată a fost publicată la Moscova într-o revistă, în perioada 1966–1967, după moartea autorului. Dar manuscrisul nu a fost publicat ca o carte până în 1967, când a apărut la Paris.
Pavilionul canceroșilor este un roman semi-autobiografic al autorului rus Aleksandr Soljenițîn, premiat cu premiul Nobel. Deportat într-un lagăr de concentrare și bolnav de cancer, ca și Soljenițîn însuși în anii ’50, Oleg crede că în om există o putere ascunsă de a ieși învingător din toate încercările la care e supus.
Romanul a marcat literatura americană a anilor ’60. Cartea lui Philip Roth este structurată ca o serie de întâlniri între un bărbat obsedat de sex cu terapeutul lui. Totul uimește, amuză, șochează.
Poveste de iubire, mai degrabă cunoscută cu titlul original, Love Story, este povestea irezistibilă dintre un băiat bogat și o fată deșteaptă care face cancer. Milioane de oameni s-au îndrăgostit de cartea lui Erich Segal.
Unul dintre cele mai terifiante filme este, de fapt, inspirat din una dintre cele mai terifiante cărți. Cea mai populară carte din 1971 a fost Exorcistul. William Peter Blatty s-a inspirat dintr-o știre despre un presupus posedat.
Pescarușul Jonathan Livingston este un roman grafic despre un pescăruș care lasă în urmă societatea pescărușilor pentru că are planuri mai mari.
Abatorul cinci este un roman SF satiric despre experiențele din cel de-al Doilea Război Mondial și călătoriile prin timp ale unui soldat numit Billy Pilgrim.
Cea mai populară carte din 1974 este Fălci – cartea din spatele filmului. Dacă nu știi deja, e despre marele rechin alb care se află în preajma unui orășel.
Ragtime a schimbat, la momentul apariției, conceptul despre cum poate să fie un roman. Cartea surprinde spiritul Americii la începutul secolului douăzeci și până la Primul Război Mondial. Personajele lui Doctorow interacționează cu figuri istorice precum Booker T. Washington și J.P. Morgan.
Cea mai populară carte din acest an este tot una a Agathei Christie. Autoarea a murit în 1976, iar Misterul crimei fără cadavru a fost ultima ei carte. Poate de aceea a fost cea mai vândută din acel an.
Cartea Pasărea Spin este povestea familiei Cleary, în special a fiicei Maggie și a poveștii de dragoste interzise dintre ea și părintele catolic Ralph de Briccassart.
Cel mai cunoscut roman al lui Patrick Modiano, Strada dughenelor întunecoase, este singurul din opera sa care a primit Premiul Goncourt în 1978.
Cititorii nu știu între ce lucruri are de ales Sofia până în cea de-a treia parte a romanului. Povestea se desfășoară între trei persoanje care locuiesc în aceeași pensiune din Brooklyn, după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Un bărbat cu amnezie trebuie să-și dea seama de ce toată lumea încearcă să-l omoare, inclusiv CIA.
Chiar dacă acest roman al lui Stephen King nu e tradus în limba română, este cea mai populară carte din 1981. E despre un câine demonic.
E.T. Extraterestrul, unul dintre cele mai de succes filme ale secolului al XX-lea, a fost făcut după o carte. E despre prietenia dintre un baiețel și un extraterestru simpatic, aterizat pe Terra.
Culoarea purpurie este despre trei femei de culoare care și-au găsit salvarea în prietenie.
Sicilianul este urmarea cărții Nașul, ambele scrise de Mario Puzo. Nu e de mirare că a fpst una dintre cele mai populare cărți din acel an.
Margaret Atwood acum în vârsta de 80 de ani, a publicat Povestea slujitoarei în 1985. Povestea slujitoarei a câștigat premiul Arthur C. Clarke, acordat celui mai bun roman științifico – fantastic publicat în Marea Britanie. Serialul adaptat după romanul lui Margaret Atwood a luat în 2017 premiul Emmy pentru cel mai bun serial dramatic.
Publicat prima oară în 1986, la 25 de ani dupa moartea lui Hemingway, romanul Grădina Raiului s-a bucurat de un succes uriaș, ajungând aproape imediat pe lista bestsellerurilor din acea perioadă.
Romanul lui Toni Morrison este despre o rană nevindecată a unui popor, o istorie care reușește să înspăimânte, să intrige, să emoționeze chiar și în ziua de azi.
Regina damnaților este al treilea roman al lui Anne Rice din seria Cronicile vampirilor.
Puțini autori s-au confruntat cu aversiuni mai mari față de o operă literară decât Salman Rushdie, în legătură cu romanul Versetele satanice. Cartea este despre doi bărbați musulmani de origine indiană și felul în care se confruntă ei cu influențele vieții moderne.
Publicarea romanului a inspirat un val de nemulțumire din partea comunității musulmane, iar cartea a fost interzisă, pentru presupusele blasfemii la adresa profetului Mohamed, în mai multe țări predominant musulmane (inclusiv în India, Sudan și Pakistan), unde dorința de a menține ordinea a fost aleasă în detrimentul libertății de exprimare. Mai mult, un tribunal islamic iranian a pronunțat împotriva lui Rushdie o sentință de condamnare la moarte.
Un tânar avocat pornește în căutarea soției sale dispărute și pătrunde astfel, pe nesimțite, în cotloanele istoriei moderne a Turciei. Pătrunde și în colțurile cele mai ascunse ale propriei vieți, oscilând între realitate și ficțiune.
Julian Barnes a publicat în 1991 Trois, un roman despre un triunghi de dragoste în care fiecare dintre cele trei personaje își spune, pe rând, povestea din propria perspectivă.
Tânăra Madeleine are în pântec doi gemeni și decide să‑i instruiască încă din primele săptămâni de sarcină. Astfel, la șase luni, cei doi fetuși nenăscuți, Louis și Céline, ating deja nivelul de cunoaștere al unui student model.
Ce-ar fi dacă ți-ai întâlni sufletul pereche prea târziu în viață? Aceasta este întrebarea la care vrea să răspundă Robert James Waller.
Miezul nopții în grădina binelui și a răului a fost mai bine de patru ani pe lista de bestseller-uri a New York Times. Trei împușcături spulberă liniștea unei dimineți cețoase de mai. Ce a fost? Crimă pasională sau legitimă apărare?
Romanul lui Nick Hornby a fost publicat pentru prima dată în 1995. S-a vândut peste un milion de exemplare.
Rob e un tip obsedat de muzică, proprietar al unui magazin falimentar de discuri. După ce a fost părăsit de iubită, face un top five al celor mai dureroase despărțiri de până acum.
Publicat în 1996 și devenit un clasic al literaturii underground, Fight Club este considerat unul dintre cele mai originale și provocatoare romane scrise în ultimul deceniu al secolului XX.
Romanul lui Charles Frazier este despre un soldat din Războiul Civil care abandonează serviciul militar și începe un lent pelerinaj spre casă. A fost cea mai populară carte din 1997.
Una dintre cele mai originale și puternice cărti lui Toni Morrison, Paradis este o carte în care, dincolo de culoarea pielii, se vorbește despre jocuri politice, sociale și emoționale.
Harry Potter mania deja se declanșase când a apărut cel de-al doilea volum din serie, Harry Potter și camera secretelor.
Primul roman al lui Zadie Smith, Dinți albi, tratează problema identității culturale, autoarea fiind născută dintr-o mamă jamaicană și un tată englez. Romanul a devenit rapid best-seller, după publicare.
Nume | Activat |
---|---|
Cookie-uri Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Google Tag Manager We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |
Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.