Ai de gând să celebrezi ziua îndrăgostiților, indiferent că e Valentine’s Day sau Dragobetele? Ce-ar fi să gândești puțin “outside the box”, să renunți la inimioare și să-i oferi o carte? Iți dăm 10 idei de cărți cadou pentru ziua îndrăgostiților.
Pentru pasionații de literatură, unul dintre cele mai romantice momente ar putea fi transpus în imagini astfel: stați unul lângă altul citind câte o carte, în liniște, și rareori vă întrerupeți lectura, doar pentru a vă împărtăși unul altuia citatele cele mai memorabile.
Dacă iubita sau iubitul tău apreciază literatura clasică, ar fi bine să folosești orice pretext pentru a-i oferi o carte! Sigur că poți să-i oferi daruri și fără o ocazie anume, dar, dacă vrei să celebrezi dragostea, poate că n-ar fi rău să afli ce idei de cărți cadou pentru ziua îndrăgostiților avem. Am selectat cinci cărți pentru ea și cinci cărți pentru el, încercând să acoperim cât mai multe gusturi.
1. Marele Gatsby, de F. Scott Fitzgerald
Povestea șarmantului Jay Gatsby și a celei căreia îi oferă întreaga lui afecțiune, Daisy Buchanan, este una dintre cele mai puternice și mai tulburătoare povești de dragoste din literatură. Gatsby, sărac în tinerețe, își depășește condiția și ajunge cunoscut pentru petrecerile sale fastuoase la care toată lumea își dorește să participe. Acesta este modul prin care el încearcă să-și reconstruiască trecutul. O iubește obsedant pe Daisy, căsătorită cu bogatul Tom.
Povestea de dragoste dintre Gatsby și Daisy se dovedește a fi un vis tulburător, dar neîmplinit. Despre Marele Gatsby, cei de la The Guardian au spus că este în multe feluri asemanator cu Romeo și Julieta, dar că este mult mai mult decât o poveste de dragoste. Descrierea are loc în America anilor ‘20.
2. Lolita, de Vladimir Nabokov
Lolita este o carte care merită să fie citită la vârste diferite. Dacă iubita ta nu o are încă, nu te sfii să i-o oferi în dar, chiar dacă subiectul nu mai este un secret (ca și în cazul cărții Marele Gatsby, și după Lolita s-a făcut un film).
Un bărbat matur se îndrăgoștește de o copilă de 12 ani. Profesorul de literatura Humbert Humbert este un simplu pedofil, pentru care nu există circumstanțe atenuante, sau este un bărbat traumatizat care se confruntă, printre altele, cu cinismul infantil al atrăgătoarei Lolita? Care dintre cei doi e mai vinovat?
De-a lungul timpului, cartea a fost interzisă în mai multe țări, printre care Franța, Anglia și Argentina. New York Times consideră cartea ca fiind una dintre cele mai amuzante și mai triste, în același timp.
3. Jane Eyre, de Charlotte Bronte
Romanul Jane Eyre, de Charlotte Bronte, are de toate: dragoste, suspans, nedreptate, apoi un strop de dreptate, o femeie nebună într-o mansardă și o eroină plină de curaj. Neînfricată în fața vieții, Jane Eyre este o copilă orfană, neiubită de mătușa care o crește. Ajunge la internat, de unde pleacă în lume și devine guvernantă. Știe că nu e o femeie atrăgătoare, dar se pricepe la cuvinte. În casa în care ajunge să lucreze îl cunoaște pe domnul Rochester, iar între ei se naște, treptat, dragostea. Lucrurile între ei nu sunt simple deloc, cu atât mai mult cu cât, după ce Rochester o cere în căsătorie, Jane află cine e nebuna închisă în mansardă. Dezvăluirea îi dă complet viața peste cap.
O carte despre răbdare, dăruire și iubire: “A mă jertfi? Ce să jertfesc? Foamea pentru hrană, așteptarea pentru împlinire. Oare jertfă-i a avea dreptul să-l îmbrățișez pe cel pe care-l respect, să sărut buzele pe care le iubesc, să mă sprijin de cel în care am încredere? Dacă e așa, negreșit că în jertfă stă suprema mea fericire”.
4. Micuțele doamne, de Louisa May Alcott
Micuţele doamne este povestea a patru surori, diferite între ele. Meg, Jo, Beth și Amy March fac parte dintr-o familie săracă, dar caldă. În timp ce tatăl e plecat la război, fetele cu vârste între 12 și 16 ani, o au alături pe mama lor, care le încurajează să fie bune și iubitoare. În scenă intră și Laurie, un băiat care este primit în clubul celor patru fete. Micuțele doamne este o carte bine conturată tocmai prin personajele sale, cărora Louisa May Alcott le-a creat personalități complexe, descrise pe tot parcursul romanului.
5. Muza, de Jessie Burton
Muza este carte nouă, apărută la sfârșitul anului trecut în România, care merită citită. Nu este numai o carte de dragoste (deși este o carte romantică), ci tratează condiția femeii-artist în două generații diferite. Povestea este spusă pe două planuri care se întrepătrund. Odelle Bastien trăiește în 1967 și este o tânără imigrantă de culoare, din Caraibe, ajunsă la Londra, unde vrea să scrie. Olive Schloss trăiește în anii ’30 într-o familie bogată, este o tânără nonconformistă care pictează excepțional, dar care se teme de reacțiile părinților ei.
Apariția lui Marjorie Quick, cea care o angajează pe Odelle, și un tablou nesemnat sunt cele două elemente care pun cap la cap cele două povești. Scriitura lui Jessie Burton este delicată, fluidă și surprinzător de sensibilă. O carte care nu poate fi lăsată din mână cu ușurință.
1. Ulise, de James Joyce
Dacă partenerul tău citește mult, dar încă nu a ajuns la această lectură, poate că e cazul să-l provoci. Romanul Ulise este scris de James Joyce astfel încât să adune laolaltă o mulțime de ghicitori, metafore şi alegorii. E greu de citit. Cartea a fost interzisă inițial, după ce criticii au considerat că are o natură pornografică. După ce 500 de exemplare au fost arse, problema a ajuns în tribunal, unde judecătorul a afirmat că Ulise trebuie să fie disponibilă cititorilor, nu numai pe baza dreptului la libera exprimare, dar și pentru că este o carte originală și sinceră, care nu promovează sexualitatea și atât.
Acţiunea se desfăşoară în ziua de 16 iunie 1904 în Dublin, de sărbătoarea naţională numită Bloomsday. Da, într-o singură zi. Personajele principale sunt Leopold Bloom, un evreu de vâstră mijlocie, și Stephen Dedalus, un tânăr intelectual. Cartea care te poartă printr-un labirint al proceselor psihologice interne.
Scriitorul Salman Rushdie a afirmat, cu referire la Ulise, că „Joyce demonstrează că materialul vieții de zi cu zi poate fi la fel de maiestuos ca orice mare epopee. Viețile oamenilor obișnuiti sunt și ele demne de marea artă. Se poate crea măreție din banalitate”.
2. Împăratul muștelor, de William Golding
Dacă ai eliminat de pe listă Ulise pentru că partenerul tău nu ar avea nervii să citească așa ceva, nu renunța! Tot îi poți oferi o carte. Una care se citește uștor, dar care are, la rândul ei, o mare încărcătură emițională. William Golding crede că răul se manifestă prin oameni încă de la vârste fragede, respectiv din copilărie.
Mai mulți copii ajung pe o insulă pustie după ce avionul în care se aflau se prăbușește. Fără un adult care să îi supravegheze, ei trebuie să învețe să supraviețuiască. Pentru asta, au nevoie de un lider, însă nu e ușor să cedezi puterea, iar copiii încep să se lupte pentru ea. Ei devin niște sălbatici, iar lucrurile scapă de sub control, în lipsa unei autorități.
3. Pădurea norvegiană, de Haruki Murakami
Cine crede că bărbații nu citesc cărți de dragoste greșește! Dacă te gândești la cărți cadou pentru ziua îndrăgostiților, atunci acordă o atenție specială acestui titlu. Haruki Murakami nu a ales degeaba ca titlu pentru cartea sa numele piesei trupei Beatles “Norwegian Wood”. Pădurea norvegiană este un roman-poem, plin de sensibilitate și puternic descriptiv.
Toru Watanabe, personajul principal, se întoarce în trecut, pe vremea când era student în Tokyo. După ce Kizuki, prietenul lui Watanabe, se sinucide, cel din urmă se apropie de cea care i-a fost iubită lui Kizuki. Însă Naoko devine un fel de umbră și ajunge la un sanatoriu aflat într-un loc izolat din munţi. Romanul este o lecție despre cum dependența emoțională nu este aceași lucru cu iubirea. Poate tocmai de aceea Murakami introduce personajul Midori, colega cu care Watanabe îşi petrece duminicile.
4. Fiesta, Ernest Hemingway
Dacă partenerul tău nu a citit încă Hemingway sau a citit doar Bătrânul și marea, ar fi cazul să citească și Fiesta (titlul original este The Sun Also Rises), care este primul roman al celebrului autor. Fiesta este un roman în care se bea mult și în care violența luptelor cu tauri și complicațiile amoroase sunt descrise cu o simplitate memorabilă, în ritm alert.
Acțiune începe la Paris și se mută apoi la Pamplona, în Spania, unde cinci prieteni – patru bărbați și o femeie – merg să vadă luptele cu tauri, la fiesta. Două dintre personaje sunt mai importante: Jake Barnes este un jurnalist american în Paris, care fusese rănit în război. Brett Ashely este o tânără divorțată pe care și-o doresc toți bărbații, iar Barnes și-o dorește, poate, mai mult decât toți. El însă trebuie să se mulțumească cu a-i fi prieten și atât. Cartea este, într-o mare măsură, autobiografică.
5. Muzeul inocenței, Orhan Pamuk
Muzeul inocenței nu este, nici el, un simplu roman de dragoste. În spatele poveștii de dragoste dintre Kemal și Füsun se află tabuurile și restricțiile societății tradiționaliste din Turcia, care încearcă să se deschidă timid către occident. Cel care citește această carte va descoperi farmecul Istanbulului anilor ’70-’80, în paralel cu dragostea obsedantă a lui Kemal pentru frumaosa Füsun, căreia îi dedică un muzeu al inocenței, în care expune tot felul de obiecte care au legătură cu aceasta: lucruri pe care Füsun le-a atins sau obiecte furate din casa părinților ei. Obsesia lui Kemal este descrisă cu precizie, ajungând până la a număra 4213 mucuri de țigări pe care le-a fumat Füsun. Muzeul inocenței este o carte despre răbdare: răbdarea necesară pentru a iubi și răbdarea necesară pentru a parcurge toate detaliile romanului.
Poate un motiv în plus pentru a-i oferi celui drag Muzeul inocenței este faptul că Orhan Pamuk a inaugurat, în 2012, la Istanbul, un adevărat muzeu în care sunt păstrate amintiri ale momentelor banale de fiecare zi ale iubiților din Istanbul.
Nume | Activat |
---|---|
Cookie-uri Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Google Tag Manager We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |
Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.
1 Comment
As vrea cele 5 carti pentru el!