Dintr-o listă mai lungă de cărți care vor fi ecranizate anul acesta, am făcut o selecție cu cele care vor putea fi văzute pe marele ecran începând din această vară. În caz că încă nu le-ai citit, grăbește-te să o faci, pentru că și filmele promit să fie bune!
Dacă îți place să citești și îți plac și filmele, atunci cu siguranța vânezi producțiile cinematografice cu scenarii adaptate după cărți celebre. Indiferent că preferi poveștile clasice, distopiile sau comediile romantice, am făcut o listă de cărți care vor fi ecranizate în această vară, ca să ai de unde alege. Dar, de fapt, nici nu trebuie să alegi, pentru că le poți citi pe toate!
Ar fi bine să le citești înainte de apariția filmelor, ca să le poți compara ulterior.
Pescărușul e prima dintre cele patru mari piese de teatru ale dramaturgului rus Anton Pavlovici Cehov. “E o comedie, există trei roluri pentru femei, șase pentru bărbați, patru acte, peisaje (priveliștea unui lac), o mulțime de conversații despre literatură, puțină acțiune, multă iubire“,descria Cehov, într-o scrisoare din octombrie 1895, piesa de teatru la care lucra.
Printre personaje le găsim pe ingenua actriță în devenire Nina, experimentata doamnă Irina Arkadina, fiul ei, scriitor de piese experimentale și fără succes, Konstantin Treplev, și faimosul scriitor Trigorin. În piesă se conturează mai multe triunghiuri romantice, cel mai important fiind cel dintre Treplev, Nina și Trigorin.
Filmul a avut premiera la 11 mai în America, urmând să fie disponibil, ulterior, și în alte colțuri ale lumii. Printre actorii principali se află Saoirse Ronan, Annette Bening și Corey Stoll.
După ce cartea Atonement, tradusă în România cu titlul Ispășire a fost ecranizată în 2007 (filmul a avut titlul Remușcare la noi în țară), Ian McEwan ajunge iar în atenția cineaștilor care au lansat recent, în Statele Unite, un film adaptat după cartea Pe plaja Chesil.
În Anglia anului 1962, un cuplu tânăr – Florence și Edward – au parte de o nuntă ciudată, la malul mării. “Erau tineri, educaţi, amândoi virgini în această împrejurare, noaptea nunţii lor, şi trăiau într-o epocă în care o discuţie despre problemele sexuale ar fi fost cu totul imposibilă”. Astfel, după un eșec amoros în noaptea nunții, cei doi descoperă că romantismul lor idilic se confruntă cu probleme legate de libertatea sexuală și presiunea socială.
Scriitorul face, pe parcursul acestei seri tensionate pentru cei doi, o incursiune în trecutul lui Florence și Edward. Vei afla despre familiile lor, planurile şi speranţele legate de viitor, despre lipsa dezinvolturii într-o epocă în care nu se vorbea deloc despre sexualitate.
Ian McEwan scrie dur şi impecabil despre blocajul celor doi, așa că ar trebui să citești cartea înainte de a vedea filmul care o are în distribuție tot pe Saoirse Ronan. Pe plaja Chesil este un roman sentimental tensionat, puternic și foarte emoţionant.
Mult lăudatul roman al lui Ray Bradbury Fahrenheit 451 este și el pe lista de cărți care vor fi ecranizate în această vară. Producția a avut premiera duminică, 20 mai, pe platforma HBO GO și va fi difuzat de postul HBO duminică 27 mai, de la ora 20:00.
În cazul acesta, chiar dacă decizi să vezi mai întâi filmul, care îl are în rolul principal pe Michael B. Jordan, îți recomandăm să nu amâni citirea cărții!
Guy Montag e pompier într-o lume distopică, în care cărțile sunt pe cale de dispariție. Și nu pentru că nu le mai scrie nimeni, ci pentru că ele trebuie distruse, fiind considerate un pericol. Liderii lumii consideră că literatura și tot ce se scrie în cărți duc la tot felul de anomalii asupra oamenilor: inteligența, personalitatea și capacitatea de a gândi.
În această lume, rolul pompierilor nu este de a stinge focul, ci de a arde cărți, uneori împreună cu locuințele în care ele se află și chiar cu oamenii care au îndrăznit să le păstreze ascunse. În aceste condiții, Montag, convins că face un lucru bun, trăiește liniștit cu viața lui banală, mergând în fiecare zi acasă la o soție care stă toată ziua în fața televizorului.
Schimbarea apare când o întâlnește pe Clarisse, vecina lui cea tânără, care încă își mai pune și pune și altora întrebări uitate cu mult timp în urmă, cum ar fi “Ești fericit?”. Clarisse încă miroase florile și încă stă întinsă în iarbă. În carte mai apare și un fost profesor de engleză, care îl învaţă pe Montag valoarea cărţilor pe care le arde.
După ce are revelația că se poate trăi și altfel, Montag salvează câteva cărți, dar este descoperit, așa că trebuie să-și ia viața în propriile mâini.
Ursulețul Winnie Pooh, de A. A. Milne, stă la baza filmului Cristopher Robin, care va avea premiera în SUA la 3 august. În rolul lui Cristopher se află actorul scoțian Ewan McGregor.
Ursulețul Winnie Puh e o carte de povestiri scurte, legate unele de altele, care a fost publicată în 1926 și care încă se bucură de un succes uriaș în rândul copiilor.
A.A. Milne a început să scrie aventurile lui Winnie pentru fiul lui, Christopher Robin, care a devenit și el personaj de carte. Winnie Puh și prietenii lui – Purceluş, Aiurel, Tigrişor, Kanga și Ru – sunt personaje inventate pornind de la jucăriile adevărate ale lui Cristopher Robin.
Deși nu e un ursuleț foarte inteligent, Winnie e extrem de prietenos, deloc supărăcios și din când în când are și câte o idee bună. Ursulețul Winnie Pooh e o carte frumoasă pentru copii, dar merită să o citești și tu alături de ei. Chiar dacă îți mai amintești câte ceva din desenele cu Winnie, ar trebui să vezi și filmul care e pentru copii și adulți deopotrivă.
Minți primejdioase, de Alexandra Bracken, e o altă distopie care va fi ecranizată în curând. Majoritatea copiilor de pe Pământ au murit, iar cei care încă mai supraviețuiesc sunt condamnați să aibă niște capacități stranii.
Când Ruby se trezește în ziua celei de-a zecea aniversări a ei, își dă seama că ceva s-a schimbat la ea. Ceva destul de alarmant încât să-i facă pe părinți să o încuie în garaj și să cheme poliția. Astfel, ajunge să fie trimisă într-o tabără de „reabilitare” brutală a guvernului. La 16 ani, Ruby e considerată un pericol, la fel ca toți ceilalți copii care au supraviețuit, dar care au acele abilități paranormale înspăimântăoare pe care nu le pot controla. Reușește să fugă din lagărul guvernamental împreună cu un grup de tineri cu care pornește spre singurul loc în care ar putea fi în siguranță. Astfel îl cunoaște pe Liam.
Filmul The Darkest Minds va avea premiera în America la 3 august, urmând să apară mai apoi în cinematografele din întreaga lume, așa că ai destul timp la dispoziție ca să apuci să citești mai întâi cartea. Minți primejdioase este un roman tulburător și emoționant, captivant, plin de mister și suspans.
Jenny Han a scris una dintre cele mai drăguțe cărți care vor fi ecranizate în această vară (premiera in SUA va avea loc la 17 august).
Lara Jean își păstrează scrisorile de dragoste netrimise într-o cutie de pălării, până într-o zi când acestea, conținând toate secretele ei, sunt expediate de către cineva. Câte o scrisoare pentru fiecare băiat de care a fost îndrăgostită – cinci în total.
Tânăra simte că viața ei amoroasă părăsește imaginarul, unde se petrecuse totul până atunci, iar lucrurile îi scapă de sub control. Ce-ar fi dacă toți băieții de care ai fost îndrăgostită de-a lungul timpului ar afla ce ai simțit pentru ei? Dar ce-ar fi dacă ar afla toți odată? „Nu sunt scrisori de dragoste în toată puterea cuvântului. Scrisorile mele sunt pentru momentul în care nu vreau să mai fiu îndrăgostită. Sunt de rămas-bun. Pentru că, după ce îmi termin scrisoarea, nu mai sunt consumată de propria dragoste, care devorează totul. Dacă dragostea e ca o posedare, poate că scrisorile mele sunt propriile exorcizări. Scrisorile mă eliberează. Sau cel puţin ar trebui”, spune Lara, care nu ascunde nimic din ce simte în scrisorile ei, tocmai pentru că nu are de gând să le trimită vreodată.
Tuturor băieţilor pe care i-am iubit e un roman sensibil şi amuzant, despre trăirile unei adolescente aflate în pragul maturizării, care află cât de important este să-ţi asumi sentimentele. O carte relaxantă, pe care o s-o adori dacă îți plac poveștile adolescentine.
Asiatici bogați și țicniți este romanul de debut al lui Kevin Kwan, plin de umor și schimbări de situație.
Rachel Chu este o asiatică născută în Statele Unite pe care iubitul ei, Nick Young, o invită să-l însoțească la ceea ce se anunța a fi nunta anului în Singapore. Tânăra descoperă că familia bărbatului cu care spera să se mărite într-o bună zi e una dintre cele mai bogate din țară, iar el este unul dintre cei mai doriți burlaci din Asia.
Rachel ajunge să meargă cu avioane private și stă în palatul lui Nick, ceea ce îi atrage multe bârfe și intrigi din partea tuturor familiilor care și-l doresc ginere pe moștenitorul unei averi colosale.
Romanul dezvăluie cu ironie ridicolul și opulența unei anumite categorii de oameni din Asia, dar și ce înseamnă să fii tânăr, îndrăgostit și absurd de bogat. Ar fi păcat să nu-l citești, pentru că, spre deosebire de film, în carte vei găsi tot felul de detalii despre mâncarea asiatică și stilul de viață al celor mai bogați oameni din lume. De exemplu, cum hainele sunt păstrate la diferite grade de temperatură și umiditate, în dressinguri special construite pentru piele, blănuri sau cașmir.
Crazy Rich Asians va avea premiera din America la 17 august.
Trei secunde, scris de Anders Roslund și Borge Hellström, a fost considerat în anul apariției sale cel mai bun roman polițist suedez de către cei de la The New York Times.
Piet Hoffman este agent secret al politiei suedeze. Nici măcar familia nu îi cunoaște dubla identitate. Sub numele de cod „Paula“, Piet avansează în grad în mafia poloneză și e ales să coordoneze planul de a prelua controlul distribuției de droguri în închisorile din Suedia. Așa că trebuie să se lase arestat și să petreacă o perioadă într-o închisoare de maximă securitate din Suedia. Surpriza romanului este felul în care Hoffman își face treaba de mafiot în închisoare, folosindu-se de lalele și poezie.
Când o tranzacție de droguri în care e implicat se termină cu moartea altui polițist sub acoperire, secretul dublei lui identități riscă să fie spulberat. Inspectorul Ewert Grens e hotărât să găsească ucigașul.
Romanul este un thriller polițist, cu traficanți de droguri, informații clasificate, „cârtițe” și polițiști corupți. Cartea, deși are destul de multe pagini, e scrisă într-un stil alert și foarte vizual. Adaptarea romanului va intra în cinematografele din Statele Unite la 17 august, iar trailerul filmului încă nu este disponibil. Printre actorii din film se află Joel Kinnaman, Clive Owen și Rosamund Pike.
Nume | Activat |
---|---|
Cookie-uri Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Google Tag Manager We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |
Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.