Oare ce citesc unii dintre cei mai cunoscuți oameni de la Hollywood? Ți-am pregătit o listă de cărți recomandate de actori celebri, dar nu ne-am oprit aici. Îți sugerăm și câte-un film cu fiecare dintre actori.
Și celebritățile citesc, iar unele dintre ele influențează în mod pozitiv obiceiurile de lectură ale fanilor lor. Probabil că și tu, dacă ai un actor preferat, urmărești ce declară în interviuri și ești influențat de alegerile lui. Evident că nu îți poți permite multe dintre lucrurile pe care le fac starurile americane, dar cărțile pe care le-au citit și ele le poți citi oricând și tu.
Așa că, dacă ești în căutarea unui roman, aruncă o privire pe lista noastră de cărți recomandate de actori celebri, apoi ia-ți o băutură răcoritoare la îndemână, aruncă-te pe canapea, exact cum fac vedetele, și cufundă-te în lectură!
James Franco (40 de ani) este actor, regizor, scenarist, producător, autor și profesor american. Dintre multele filme în care a jucat, amintim 127 de ore, realizat după cartea 127 Hours, în care Aron Ralston povestește cum a supraviețuit șase zile având un braț blocat undeva într-un canion din statul american Utah. Felul în care alege să se salveze de la moarte este de-a dreptul șocant. De citit cartea, de văzut filmul.
James Franco recomandă Pe patul de moarte, de William Faulkner: “Mi-a plăcut vocea lui Faulkner în Pe patul de moarte. Nu numai felul în care fiecare capitol e spus de câte un personaj diferit la persoana întâi, dar felul și modul în care vocea internă a fiecărui personaj se ciocnește cu cea din exterior. Monologurile interioare sunt mult mai bogate și mai complexe pentru Faulkner. Dă voce emoțiilor personajelor sale. Cartea nu e o colecție de povestiri, ci fiecare personaj are propria lui poveste și perspectivă, chiar dacă toate au legătură cu înmormântarea lui Addie”.
Așadar, punctul de pornire al romanului Pe patul de moarte este reprezentat de moartea lui Addie Bundren, a cărei ultimă dorință a fost să fie înmormântată în pământul strămoşilor ei. Întreaga ei familie porneşte într-o călătorie periculoasă. O voce aparte este cea a lui Addie însăși, o voce de dincolo de moarte. Pe patul de moarte este un roman profund și fascinant care vorbește despre viață și despre moarte.
Probabil că Robin Williams nu mai are nevoie de vreo prezentare. A câștigat în 1998 Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din Good Will Hunting, după ce mai fusese nominalizat pentru același premiu în 1988, cu rolul interpretat în Bună dimineața, Vietnam! (Good morning, Vietnam!), în 1990 pentru rolul din Cercul poeților dispăruți, iar în 1992 pentru cel din Regele pescar.
Toate cele patru filme sunt memorabile, însă îți recomandăm Cercul poeților dispăruți, inspirat din cartea omonimă scrisă de Nancy H. Kleinbaum. În film, Robin Williams este John Keating, profesor la colegiul unde a fost cândva elev.
Ce carte recomanda actorul? “Dumnezeule, trilogia Fundația, de Isaac Asimov. E una dintre cele mai bune cărți din toate timpurile, iar cel mai mare personaj este Catârul”, spunea Robin Williams.
Fundația este o serie literară științifico-fantastică scrisă de Isaac Asimov, a cărei acțiune se desfășoară pe o perioadă de aproximativ șase sute de ani. Este formată din șapte volume ce sunt strâns legate unele de altele, dar care pot fi citite și individual.
Fundația a fost inițial o trilogie compusă din: Fundația, Fundația și Imperiul și A doua Fundație. Pe lângă acestea, Asimov a mai scris încă patru romane în seria Fundația: Marginea Fundației și Fundația și Pământul, a căror acțiune se desfășoară imediat după A doua Fundație, și Preludiul Fundației și Fundația Renăscută, a căror acțiune se desfășoară înaintea trilogiei inițiale.
Hari Seldon, întemeietorul psihoistoriei, prezice prăbușirea Imperiului Galactic și instaurarea unei ere de barbarie care va dura treizeci de milenii. Cu ajutorul colaboratorilor săi, Seldon înființează Fundația Enciclopediei Galactice, a cărei misiune este să salveze cunoștințele a 12.000 de ani de evoluție. Fundatia este exilată pe Terminus, o planetă de la marginea Galaxiei, transformând știința în religie, iar savanții în preoți care să o răspândească în lumile Imperiului.
Actorul american Bill Murray (67 de ani) a jucat în numeroase filme de comedie. Printre filmele în care a apărut se află Pe muchie de cuțit, lansat în 1984, care este o excepție de la rolurile comice cu care a obișnuit actorul. Filmul este o adaptare a romanului lui William Somerset Maugham, iar Bill Murray a contribuit la adaptarea scenariului.
Murray spune că autorul lui preferat din toate timpurile este Mark Twain. “E deștept și amuzant. Aventurile lui Huckleberry Finn, în special capitolul pe care toți puritanii îl urăsc, cel în care Tom Sawyer pune în scenă o salvare elaborată a lui Jim, arată cât te poți distra ca scriitor. Dar cartea mea preferată înseamnă, de fapt, două cărți scrise de Laurens Van Der Post, A Story Like The Wind și A Far Off Place. De asemenea, cartea mea preferată obișnuia să fie Ciuma, de Albert Camus”.
Aventurile lui Huckleberry Finn e o continuare a povestirilor din Aventurile lui Tom Sayer, avându-l în rolul principal pe Huck Finn, un fel de Gavroche dintr-un orășel sudist de pe malurile fluviului Mississippi. Huck nu prea se obișnuiește cu viața rigidă impusă de mătușa care l-a adoptat, așa că vrea să evadeze. E una dintre cele mai citite și mai iubite cărți ale literaturii americane, potrivită nu numai pentru copii, ci și pentru toți cei care caută libertatea, dreptatea, prietenia, umorul și fericirea.
La polul opus, Ciuma este un roman existențialist clasic, care prezintă cazul unei epidemii de ciumă din orașul algerian Oran. Apar, treptat, multe întrebări legate de natura destinului și a condiției umane. Personajele, de la medici și până la turiști și fugari, sunt folosite pentru a arăta efectele pe care le are ciuma asupra populației: oamenii încearcă să fugă din oraș, iar unii dintre ei sunt împușcați de santinele înarmate, în timp ce violența și jafurile izbucnesc.
Anne Hathaway (35 de ani) a jucat în multe filme, dintre care amintim Alice în Țara Minunilor (2010) și Interstellar, însă ți-o recomandăm în filmul Mizerabilii, care a apărut în 2013 în România. În filmul bazat pe romanul lui Victor Hugo, Anne Hathaway este Fantine, o mamă singură şi bolnavă care a fost forţată să devină prostituată în Parisul anilor 1800.
Poate nu degeaba actrița recomandă cartea Grădina secretă, scrisă de Frances Hodgson Burnett. “Voiam atât de mult să fiu Mary Lennox! Încă mai am o slăbiciune pentru grădini și mereu încerc să văd dacă găsesc uși încuiate în ele”, spune Anne Hathaway.
Grădina secretă este despre povestea unei fetițe din India rămasă orfană și care e nevoită să plece în Anglia, la conacul unchiului ei. Odată ajunsă aici, pentru Mary Lennox începe o minunată aventură, pentru că fetița descoperă un conac cu 100 de camere, majoritatea încuiate, dar și o grădină secretă ale cărei porți au fost ferecate în urmă cu 10 ani, după ce mătușa ei a murit. E o carte despre prietenie, natură și frumos, așa că, dacă vrei o doză de optimism, nu ezita să o citești, chiar dacă ai trecut de multă vreme de vârsta copilăriei.
Lena Dunham (32 de ani) este nu doar actriță, ci și scriitoare, regizoare și producătoare. Este cunoscută în special pentru rolul ei din serialul Fetele (Girls), pe care l-a creat și pe care ți-l recomandăm, pentru că e foarte amuzant și sensibil.
Susținătoare a feminismului, Lena Dunham recomandă cea mai celebră carte a lui Vladimir Nabokov. “Ador Lolita. Am citit-o pentru prima dată în clasa a patra, pentru că mi s-a spus că are părți sexy. Și, pentru că Nabokov este un scriitor atât de bun, nu am fost în stare să găsesc acele părți sexy. Evident, bărbații în vârstă nu trebuie să molesteze fete tinere, dar cartea are această abilitate incredibilă de a întoarce placa și de a-ți reaminti că avem caractere complexe și că oamenii au tot felul de tulburări”, spune actrița.
În Lolita, un bărbat matur se îndrăgoștește de o copilă de 12 ani. Profesorul de literatură Humbert Humbert este un simplu pedofil, pentru care nu există circumstanțe atenuante, sau este un bărbat traumatizat care se confruntă, printre altele, cu cinismul infantil al atrăgătoarei Lolita? Care dintre cei doi e mai vinovat?
De-a lungul timpului, cartea a fost interzisă în mai multe țări, printre care Franța, Anglia și Argentina. New York Times consideră cartea ca fiind una dintre cele mai amuzante și mai triste, în același timp.
Dintre filmele în care a jucat George Clooney (57 de ani), îți recomandăm Descendenții, film bazat pe catea lui Kaui Hart Hemmings. Deși autorul romanului este o femeie, cartea și filmul sunt povestite prin mintea unui bărbat.
Dar să vedem ce carte recomandă George Clooney: “O lectură ușoară înainte de culcare, numită Război și pace, de Lev Tolstoi”.
Oare Clooney a glumit când a numit Război și pace o lectură ușoară înainte de culcare? Acțiunea începe în 1805, în Imperiul Rus, pe fondul războiului ruso-francez. Opera lui Tolstoi e de o amplă viziune epică și este plasată printre cele mai bune zece romane din lume. Are o acțiune vastă, care se derulează între cele peste 500 de personaje, unele fiind istorice, dar romanțate, iar altele sunt fictive. Creația lui Tolstoi are un caracter istorico-psihologic, autorul descriind stările sufletești prin care trec orașe întregi, mișcările armatelor, prevestirile ce planează asupra întregii societăți.
Completăm lista de cărți recomandate de actori celebri cu Will Smith, care recomandă Alchimistul, de Paulo Coelho, cineastul Woody Allen, care spune că De veghe în lanul de secară (J. D. Salinger) l-a impresionat în tinerețe, și Alec Baldwin, care spune că Să ucizi o pasăre cântătoare (Harper Lee) e o poveste extraordinară despre cum să te confrunți cu greutățile vieții și să mergi mai departe, orice ar fi.
Nume | Activat |
---|---|
Cookie-uri Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Google Tag Manager We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |
Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.