Mâncarea e importantă. Nu ne ajută doar să ne treacă foamea și să ne luăm nutrienții necesari din ea, ci e o sursă de plăcere și de bucurie. Unii o apreciază pentru gustul ei, alții se relaxează gătind, iar de multe ori și unii și alții se bucură atunci când iau masa împreună cu alți oameni. Am ales câteva cărți despre mâncare pentru cei care o consideră o experiență în sine.
Mâncarea e mai mult decât hrană. Aduce satisfacție, plăcere și, în unele cazuri, depășește granițele culturale, atunci când mâncăm preparate specifice altor țări. Nu degeaba ne place să ne uităm la rețete sau pur și simplu la oameni mâncând, iar atunci când planificăm o vacanță unul dintre primele lucruri pe care le facem după ce stabilim drumul și cazarea e să ne informăm asupra mâncărurilor din locul pe care urmează să-l vedem.
Vrem să încercăm mâncarea din locurile în care mergem, să avem parte de experiențe autentice, eventual chiar în localurile frecventate de localnici, nu numai în restaurantele turistice. După cum spunea celebrul Anthony Bourdain, „mâncarea e ceea ce suntem, o prelungire a naționalității, o vibrație etnică, istoria ta personală, zona ta, regiunea ta, tribul tău, bunica ta”.
Să mănânci la aceeași masă cu cineva este unul dintre cele mai bune mijloace prin care poți ajunge să cunoști persoana respectivă. Dacă limba poate fi o barieră, mâncarea e un limbaj universal. De la bolurile cu supă servite de mama când ești răcit, la înghețata mâncată în miez de noapte după o despărțire, care ne aduce aminte că viața încă mai poate să fie dulce, puterea vindecătoare a mâncării nu trebuie subestimată.
Prin urmare, am făcut o listă scurtă de cărți despre mâncare. Nu sunt cărți cu diete, nici cărți despre cum să mănânci sănătos, ci mai degrabă despre emoția pe care ne-o aduce mâncarea.
Mult mai mult decât o carte de bucate, Sare, grăsime, acid, căldură, de Samin Nosrat, schimbă perspectiva atât pentru bucătarii amatori, cât și pentru cei profesioniști. Dincolo de explicarea celor patru elemente ale gătitului, detaliate în câte un capitol separat, cartea vorbește nu numai despre cum să faci ca să gătești mai bine, ci și despre ce poți simţi atunci când gătești: curiozitate, spontaneitate și bucurie.
În plus, ilustrațiile din carte, realizate de Wendy MacNaughton, aduc o dimensiune vizuală captivantă și te vor face să citești cartea cu și mai mare plăcere.
Actorul american Stanley Tucci a crescut într-o familie italo-americană care petrecea fiecare seară în jurul mesei din bucătărie. A scris și alte cărți despre mâncare, iar acum ne duce dincolo de rețetele savuroase, în profunzimea poveștilor captivante din spatele lor, ca un adevărat pasionat de gastronomie.
„Gust” este o reflecție asupra felului în care mâncarea face parte din viață, iar cartea e scrisă cu amuzament și candoare, făcând referire la copilăria lui din Westchester, New York. Fiecare bucățică din această autobiografie gastronomică vorbește despre momente mai bune și mai rele, despre mese de cinci stele și despre mâncăruri arse. O carte sinceră și delicioasă despre viața care se petrece în și în afara bucătăriei.
Orice om pasionat de gătit trebuie să fi auzit de Anthony Bourdain, un bucătar cel puțin neconvențional și extrem de carismatic. Cartea este o biografie a tinereții lui tumultuoase, deci nu e numai pentru pasionații de bucătărie.
Bourdain vorbește și despre problemele lui legate de dependențe, de alcool, spune întâmplări de pe la petreceri și cu diferite femei, dar și cum a fost viața lui pornind de la umila poziție de spălător de vase până la poziția de chef prin diferite restaurante mai mult sau mai putin dubioase, despre cum a ajuns la lucreze într-un local mafiot și, mai târziu, într-unul dintre cele mai bine cotate restaurante din New York.
O carte puțin diferită de cele de care am vorbit până acum, pentru că Helena Attlee, scriitoare şi jurnalistă britanică e pasionată de horticultură și de grădini. În această carte, ea oferă o amplă istorie culturală a Italiei, spusă prin prisma cultivării citricelor de-a lungul secolelor.
Cartea nu se rezumă la lămâi, ci, pe lângă botanică, aduce și puțină istorie politică, detalii despre mafia, toată această muncă de documentare fiind îmbinată cu experiențe personale prin care a trecut lucrând la acest volum. E o lectură potrivită pentru vară, poate alături de o băutură citrică răcoritoare.
Dacă ai dubii despre utilitatea științei alimentelor sau despre cât de distractivă și interesantă poate fi gastronomia, cartea lui Robert L. Wolke, profesor de chimie la Universitatea din Pittsburgh și cronicar alimentar pentru The Washington Post, este un bun prim pas pentru a învăța puțin despre mâncare. Chiar dacă inserarea numelui lui Einstein în titlu nu are mare legătură cu ce o să citești.
Ce e extraordinar la această carte e faptul că nu trebuie să o citești cap-coadă ca pe un roman sau ca pe o poveste autobiografică. Ai câteva minute libere? Pur și simplu deschide la o pagină oarecare și află ce oase te ajută să faci o supă bună (cu colagen pentru elasticitatea pielii), de unde vine sarea de mare, de ce mâncarea rumenită devine aurie și multe alte detalii. Din loc în loc apar și câteva dintre rețetele Marlenei Parrish, soția autorului.
Nume | Activat |
---|---|
Cookie-uri Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Google Tag Manager We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |
Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.