Cum poți să-ți dai seama care sunt cei mai buni scriitori din toate timurile? Acest lucru nu e ușor de stabilit, pentru că răspunsurile pot fi (și vor fi) extrem de subiective. Dar, dacă ne gândim la felul în care operele lor au influențat lumea peste ani, decenii sau secole, probabil că putem face o selecție mai clară a unor scriitori buni.
Ca să poți discuta despre scriitori buni, nu trebuie neapărat să iei în calcul stilul literar, care este, cu siguranță, extrem de variat, iar o selecție pe baza acestui criteriu ar fi mult prea personală. Dar, dacă te gândești la măreția ideilor drept criteriu de selecție, lucrurile ar putea fi puțin mai clare.
Așa au procedat cei de la Nosweatshakespeare.com când au făcut o listă cu 30 cei mai influenți autori din toate timpurile. Au luat în considerare scrisul ca vehicul de transmitere a unor idei, nu stilul literar în sine. Pentru că ar fi fost imposibil să fie așezați în ordinea influenței pe care au avut-o în lume, lista cu scriitori buni a fost realizată în ordinea perioadelor în care au trăit.
E o întreagă dezbatere dacă Homer a fost un singur autor sau dacă scrierile puse sub numele lui au reprezentat o moștenirea colectivă de povești orale. În orice caz, se crede că acest autor chiar a existat, chiar dacă a pus cap la cap istorisirile mai multor gânditori. Cele mai influente opere ale lui sunt Iliada și Odiseea. Aventurile descrise în aceste două poeme epice au influențat gândirea în legătură cu Grecia Antică, punându-și puternic amprenta asupra altor scriitori care au folosit ulterior personajele lui Homer în diferite feluri.
Sofocle a fost un dramaturg din Grecia antică. A scris piese de teatru care au reprezentat adevărate modele pentru tragediile grecești și romane de peste ani, inclusiv în epoca modernă, influențând enorm dramaturgii din epoca elisabetană din Anglia, precum și dramaturgii moderni.
Sofocle a schimbat iremediabil tehnica teatrală, unele dintre cele mai importante inovații fiind acelea că a introdus cel de-al treilea actor, a crescut importanța acordată decorului și costumelor, în timp ce a redus rolul corului în poveste.
Virgiliu a fost un poet roman foarte prolific. El a fost pentru Roma ceea ce a fost Homer pentru Grecia. E cunoscut în special pentru Eneida, o epopee națională a Romei antice care urmărește călătoria refugiatului Aeneas de la plecarea sa din Troia până la sosirea în Latium. Asemănătoare cu Odiseea lui Homer, această parte a epopeei înfățișează evenimentele care au avut loc în al șaptelea an de rătăciri pe mare.
Nu este cu adevărat cunoscută identitatea lui Marcu Evanghelistul, dar este considerat în mod tradițional unul dintre cei patru evangheliști, lui fiindu-i atribuită Evanghelia după Marcu. Opera a fost scrisă în jurul anului 70 și este una dintre cele mai influente cărți din toate timpurile.
Dante Alighieri a fost un poet italian. Cea mai importantă operă a lui este Divina Comedie, care prezintă trecerea protagonistului prin iad și purgatoriu până în paradis. A avut un impact colosal asupra vieții moderne, prin faptul că ilustrează felul în care arată iadul, cu focuri de gheață și sulf, unde păcătoșii sunt toturați în cele mai oribile feluri.
Geoffrey Chaucer este unul dintre cei mai valoroși poeți englezi ai secolului al XIV-lea. Versurile lui încă sunt citite și apreciate în zilele noastre, deseori fiind adaptate pentru spectacole teatrale, îndeosebi în țările vorbitoare de limbă engleză. Operele lui au multe personaje cu tipologii care rămân actuale în viața de zi cu zi de azi, chiar dacă Chaucher le-a observat în urmă cu peste 700 de ani.
Francois Rabelais a fost un călugăr și medic francez care a scris, în mai multe volume, un roman mare, Gargantua și Pantagruel. Povestea, despre un uriaș și fiul său, este o satiră acidă la adresa moravurilor acelei epoci, prin care Rabelais critică bigotismul, superstițiile și abuzurile clerului. Opera lui Rabelais a influențat scriitori precum James Joyce sau Lawrence Sterne.
Dacă te gândești la scriitori buni, nu poți să-l omiți pe Miguel de Cervantes, unul dintre cei mai importanți autori din istoria romanului modern și, de fapt, a întregii literaturi. Considerat simbolul literaturii spaniole, Cervantes este cunoscut în primul rând ca autor al romanului Don Quijote de la Mancha. Micul nobil Don Quijote din La Mancha ajunge să se creadă un cavaler în căutare de aventuri.
John Donne ar putea fi unul dintre cei mai interesanți scriitori care a trăit vreodată, atât ca poet, cât și ca bărbat. Viața lui a fost plină de aventuri, iar poemele sale – un elogiu adus limbajului, pe teme precum dragostea, trecutul, moartea și religia.
Poezia lui John Milton a fost văzută, vreme de secole, drept cea mai desăvârșită expresie poetică în limba engleză. Cea mai celebră operă a lui, Paradisul pierdut, este un poem epic în versuri albe, una dintre pietrele de temelie ale literaturii engleze.
John Bunyan a fost scriitor și pastor baptist. Cartea care l-a propulsat pe lista de scriitori buni este Călătoria pelerinului, o alegorie care a schimbat felul în care creștinii privesc viața lor religioasă. Cartea, scrisă în secolul al XVII-lea, este recunoscută ca fiind a doua cea mai citită operă, după Biblie.
François-Marie Arouet, cunoscut drept Voltaire, a fost un filosof, poet, pamfletar și scriitor de ficțiune francez. Multe din lucrările sale au fost scrise ca polemici. Voltaire a respins filosofia pesimistă și a încercat să orienteze un curs de mijloc în care omul e capabil să găsească virtute morală prin rațiune.
În mare parte nerecunoscută în timpul vieții sale, opera diversă și profundă a lui William Blake este astăzi considerată esențială și semnificantă atât în istoria poeziei cât și a artelor vizuale, el fiind poet și pictor. Motivul pentru care contemporanii nu i-au recunoscut valoarea este acela că Blake a fost cu mult înaintea vremurilor în care a trăit. Mai târziu, a fost comparat cu Michelangelo, Dante, Brâncuși sau Dürer, dar și cu Byron sau Walter Scott.
Unii spun că Jane Austen e, indiscutabil, cea mai bună autoare de limbă engleză, poate chiar imediat după Shakespeare. Austen a fost, fără îndoială, cea mai notabilă scriitoare a epocii sale, datorită viziunii sale complex-realiste a vieții interioare a femeilor, a măiestriei descrierii, a amestecului bine dozat de descrieri la persoana a treia și a comentariilor ironice și burlești realizate cu măiestrie.
Hans Christian Andersen a fost dramaturg, scriitor de călătorii, poet, romancier și autor de povești. Ceea ce-l plasează printre cei mai de seamă scriitori buni este talentul de a scrie povești. Fiecare poveste a lui Andersen este o demonstrație puternică și profundă despre ceea ce înseamnă o ființă umană.
Charles Dickens e cunoscut ca romancier pentru opere de seamă precum Marile speranțe, Aventurile lui Oliver Twist, David Copperfield, dar a fost mult mai mult decât atât. De exemplu, în 1842, în timp ce vizita Statele Unite, a incriminat sclavia. A investit o parte a drepturilor sale de autor într-un ziar radical nou unde, în primul număr, în ianuarie 1846, a scris un articol în care pleda pentru educație, libertate religioasă, egalitate în fața legii.
Scriitorul american Herman Melville a publicat romane, nuvele și poezii. Cea mai cunoscută operă a lui este Moby Dick, considerată deseori „cel mai bun roman american”. De fapt, romanul lui Melville se bate pentru acest loc cu Marele Gatsby al lui Fitzgerald și cu Huckleberry Finn al lui Mark Twain.
Romancierul francez Gustave Flaubert este emblema realismului literar francez. E cunoscut îndeosebi pentru Doamna Bovary, dar influența operei lui Flaubert asupra literaturii este una mult mai vastă. Criticul literar James Wood spunea că, în literatură, există perioada dinainte și de după Flaubert.
Romancier rus, jurnalist, scriitor de proză scurtă, filosof și eseist. Fiodor Dostoievski a explorat psihologia în politica, în viața socială și spirituală din Rusia secolului al 19-lea. Operele lui abundă în teme filosofice și religioase. Cele mai cunoscute opere ale lui sunt Frații Karamazov, Idiotul și Crimă și pedeapsă.
Dacă nu știai, Jules Verne a fost și dramaturg, și poet. Cu toate acestea, a devenit celebru – și demn de lista cu scriitori buni – pentru romanele lui futuriste de aventuri. A fost numit părintele literaturii SF, iar influența lui asupra genului este imposibil de estimat. Mai mult, unii îl consideră profetul tehnologiei care nu a fost inventată decât la mulți ani după moartea lui.
Război și pace și Anna Karenina l-au plasat pe Lev Tolstoi printre cei mai buni scriitori ai tuturor timpurilor. Este un gigant al literaturii ruse despre care celălalt gigant, Dostoievschi, spunea atunci că e cel mai mare romancier în viață.
Emily Dickinson nu a fost cunoscută ca poetă pe durata vieții ei, dar acum este considerată una dintre cele mai puternice voci din cultura americană. După ce a murit, sora ei a găsit aproape 2000 de poeme pe care le scrisese. Ulterior, poezia ei a inspirat mulți alți scriitori.
Prozator, matematician, logician, cleric și fotograf englez, Lewis Carroll a devenit celebru pentru Alice în Țara Minunilor. S-a remarcat pentru jocurile lui de cuvinte extraordinare, logica fără sens și fantezia lui. A inventat genul „nonsens literar”.
Irlandezul James Joyce, cunoscut pentru Ulise, este unul dintre cei mai influenți și importanți scriitori ai secolului 20. Titlul face referire la Ulise, eroul epopeei Odiseea de Homer, iar romanul este despre trecerea lui Leopold Bloom prin Dublin într-o zi obișnuită, 16 iunie 1904.
Franz Kafka e privit ca una dintre cele mai importante figuri din literatura secolului 20. Protagoniștii din romanele sau nuvelele sale sunt figuri izolate care se confruntă cu sentințe suprarealiste. Opera lui Kafka a explorat tema alienării, vinovăția și anxietatea.
Thomas Stearns Eliot – T.S. Eliot – a fost unul dintre cei mai mari poeți ai secolului 20. A primit mai multe premii decât aproape orice alt scriitor din ultimii 200 de ani, inclusiv Nobelul pentru literatură.
Considerat unul dintre cei mai mari scriitori americani, Francis Scott Fitzgerald e cunoscut mai ales pentru romanul Marele Gatsby. Operele lui au ajutat la ilustrarea extravaganței și excesului din Epoca Jazz-ului. Fitzgerald e, poate, cel mai notabil membru al „Generației pierdute” din anii ’20.
Autorul argentinian Jorge Luis Borges a scris poezie, eseuri, critică literară și proză scurtă fantastică. Borges a lăsat o moștenire importantă în toate domeniile culturii moderne. Numeroși scriitori s-au inspirat din creația sa. Printre aceștia, Julio Cortázar, Italo Calvino, Umberto Eco și Philip K. Dick.
George Orwell a făcut o mulțime de lucruri: a scris romane, eseuri, nuvele, a scris critică literară, articole jurnalistice, editoriale, a comentat la radio. A fost și voluntar în Războiul Civil din Spania, de partea comuniștilor. Dintre toate acestea, s-a remarcat mai cu seamă prin două din romanele sale: Ferma Animalelor și O mie nouă sute optzeci și patru.
Columbianul Gabriel García Márquez a fost distins cu Nobelul pentru Literatură în 1982. Se crede că opera care a dus la această apreciere este romanul Un veac de singurătate. Literatura sa se încadrează în paradigma realismului magic.
Nume | Activat |
---|---|
Cookie-uri Folosim cookie-uri pentru a putea oferi o experienta cat mai placuta |
|
Google Analytics We track anonymized user information to improve our website. |
|
Google Adwords We use Adwords to track our Conversions through Google Clicks. |
|
Google Tag Manager We use Google Tag Manager to monitor our traffic and to help us AB test new features |
|
Facebook We use Facebook to track connections to social media channels. |
Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor privind cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri.